hb café

HB-café in Groningen

HB-Café in Groningen op 18 november 2016

Eenzaamheid bij hoogbegaafden

 

Uit een korte enquête onder hoogbegaafden blijkt dat een grote meerderheid zich af en toe, regelmatig of zelfs vaak eenzaam voelt. Haalt eenzaamheid je onderuit of haal je juist kracht uit eenzaamheid? Op deze avond die vooral over het durven erkennen van jouw eenzaamheid gaat, ga je samen met anderen op zoek naar verschillende vormen en oorzaken van eenzaamheid, en naar veranderingen in denkwijze en gevoelens over eenzaamheid. Hierdoor kun je de kracht van eenzaamheid ervaren.

 

Veertig procent van de mensen in Nederland voelt zich soms eenzaam. Een kleiner gedeelte voelt zich ernstig eenzaam. Wat is eenzaamheid, wie heeft er last van en kun je er iets aan doen? Eenzaamheid komt vaak in het nieuws in relatie tot ouderen. Maar ouderen zijn niet de enigen die zich eenzaam voelen. Juist mensen die tot een kleinere groep (zoals hoogbegaafden) behoren, kunnen zich sneller eenzaam voelen

 

Eenzaamheid is er in vele soorten en maten. Op momenten van een grote verandering in je leven, denk aan een verhuizing of verandering van werk, is het normaal dat je je eenzaam voelt. Wanneer die eenzaamheid niet verdwijnt is het tijd om in actie te komen.

 

Eenzaamheid roept veel, vaak negatieve emoties op. Onze natuurlijke reactie is om weg te blijven van die emoties. Wat gebeurt er als we ze gaan ontdekken?

 

Tijdens dit HB-café werken we op verschillende manieren met het begrip eenzaamheid.
De presentatie van deze avond is in handen van Ditta Schreuder, psychosynthesetherapeut, en Marga Spaanjaars, coach en trainer bij HB-trainingen.

 

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 22:00 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje.

 

Locatie HB café Groningen: Hampshire Hotel - Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: www.hampshire-groningen.nl. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het hotel, op basis van beschikbaarheid. Mocht de parkeergarage volgeboekt zijn, dan kunt u een kortingskaart kopen voor de Q-park Rademarkt, op vijf minuten loopafstand van het hotel.

 

Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten, en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid (er is geen test-eis). Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.

 

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden bij voorkeur via het webformulier op http://ihbv.nl/evenementen met online betaling via iDEAL. Na betaling krijg je een bevestiging van je aanmelding en bent dan dus zeker van je plaats. Meer informatie: administratie@ihbv.nl.

 

Het maximum aantal deelnemers is 25. Wanneer dit aantal bereikt is, zal dit vermeld worden op de website van het IHBV. Latere aanmeldingen worden op een wachtlijst geplaatst.

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."