Oprichting van het Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid

Oprichting van het Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid


Vrijdag 17 juni is de stichting Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid opgericht. Zij heeft als doel een register aan te leggen en te onderhouden, waarin begeleiders van hoogbegaafde kinderen en volwassenen kunnen worden opgenomen als zij aan de kwaliteitscriteria voldoen.

 

In de afgelopen jaren hebben diverse begeleidingsdiensten, particuliere bureaus en commerciële instellingen allerlei vormen van begeleiding van hoogbegaafden of hun docenten ontwikkeld. Bij het inkopen of uitzoeken van al deze begeleiding en mogelijkheden is het lang niet altijd duidelijk wat er geboden wordt. Naast de kwalitatief goede bureaus en opleidingen is er ook wildgroei ontstaan.

 

Het initiatief tot het oprichten van de stichting is genomen door de Koepel Hoogbegaafdheid. Zij vond het belangrijk om in samenspraak met de branche kwaliteitscriteria te ontwikkelen. Zij wil daarmee de hulpvrager, ongeacht of dit een ouder, kind, school, schoolbegeleider of leerkracht betreft helpen om gerichte keuze te kunnen maken uit het aanbod van begeleiding van hoogbegaafden.

 

De Stichting Koepel Hoogbegaafdheid wilde zich daarbij niet zelf opwerpen als keurmeester, maar ervoor zorgen dat de benodigde stappen gezet gaan worden. De eerste stap is het oprichten van een nieuwe stichting.

 

De komende maanden zal verder gewerkt worden aan de website, het werven van nieuwe bestuurders en de personele invulling van de verschillende commissies. De verwachting is dat het kwaliteitsregister eind januari 2017 operationeel is.

 

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'