hb café

HB-café in Groningen

HB-Café in Groningen op 27 mei 2016

HB en relaties

 

Op vrijdagavond 27 mei 2016 spreekt Pieternel Dijkstra over hoogbegaafdheid en relaties in het zesde HB (HoogBegaafden) Café in Groningen. Locatie: Hampshire Hotel, Radesingel 50, Groningen.

 

De relatie met de partner is een belangrijke bron van geluk en zowel psychologisch als lichamelijk welzijn. Er is dan ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar partnerrelaties en pijnpunten daarin. Het is echter onduidelijk in hoeverre de inzichten verkregen uit dit soort onderzoek ook gelden voor hoogbegaafden. Hebben hoogbegaafden dezelfde voorkeuren als het gaat om een toekomstige partner? En als ze eenmaal een relatie hebben, hoe gedragen ze zich daar dan in en hoe ‘goed’ is die relatie eigenlijk? Tot voor kort was er nog maar weinig over bekend. In samenwerking met onder andere de Stichting Mensa Nederland en het IHBV deed psycholoog dr. Pieternel Dijkstra onderzoek naar de relaties van hoogbegaafden.

 

In het HB café in Groningen vertelt Pieternel Dijkstra over het onderzoek en de uitkomsten ervan. Ze laat de aanwezigen bovendien reflecteren op de eigen manier van conflicthantering en hechten binnen de relatie met de partner. De avond is interessant voor zowel hoogbegaafden met partner als voor hoogbegaafde singles.

 

Pieternel DijkstraDr. Pieternel Dijkstra is sociaal psycholoog en werkzaam als zelfstandig adviseur, trainer, wetenschapper, coach en auteur. Ze werkt voor en samen met verschillende kennis- en onderzoeksinstituten, en schreef verschillende boeken over sociale en partnerrelaties, zoals ‘Omgaan met hechtingsproblemen’, ‘Verhoog je relatie-IQ’, ‘Omgaan met jaloezie’ en ‘Relatiepsychologie’. Van het onderzoek naar relaties onder hoogbegaafden is reeds 1 wetenschappelijke publicatie voortgekomen, een tweede is under review.

 

Meer informatie over de spreekster: www.pieterneldijkstra.nl

 

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 21:30 uur (met een pauze). Daarna kan worden nagepraat onder het genot van een drankje.

 

Locatie HB café Groningen: Hampshire Hotel - Groningen Centre, Radesingel 50, 9711 EK Groningen. Zie ook: www.hampshire-groningen.nl. Betaald parkeren is mogelijk in de parkeergarage onder het hotel, op basis van beschikbaarheid. Mocht de parkeergarage volgeboekt zijn, dan kunt u een kortingskaart kopen voor de Q-park Rademarkt, op vijf minuten loopafstand van het hotel.

 

Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten, en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid (er is geen test-eis). Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.

 

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden bij voorkeur via het webformulier op http://ihbv.nl/evenementen met online betaling via iDEAL. Na betaling krijg je een bevestiging van je aanmelding en bent dan dus zeker van je plaats. Meer informatie: secretariaat@ihbv.nl.

 

Het maximum aantal deelnemers is 25. Wanneer dit aantal bereikt is, zal dit vermeld worden op de website van het IHBV. Latere aanmeldingen worden op een wachtlijst geplaatst.

 

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."