hb café

HB-café in Zwolle

Het Delphi-model: wat betekent het voor jou?


HB-café in Zwolle

Op 18 maart in De Enk (Enkstraat 67).


Over het begrip ‘Hoogbegaafdheid’ bestaan veel misverstanden. Een van die misverstanden is, dat alleen een hoog IQ bepalend is voor hoogbegaafdheid. Ook eigenschappen als gedrevenheid, creativiteit en vaak ook een zekere mate van hoogsensitiviteit zijn karakteristiek voor hoogbegaafden. Deze kenmerken zijn verzameld in het Delphi-model: een positieve omschrijving van hoogbegaafdheid, die een completer beeld geeft van de hele persoon in relatie tot zijn of haar omgeving. Deze holistische benadering van het Delphi-model heeft de afgelopen jaren zijn waarde bewezen voor het IHBV en voor professionals die zich richten op het begeleiden van hoogbegaafde volwassenen.

 

Tijdens dit HB-Café gaan we zelf met het Delphi-model aan de slag. We starten met een inleiding over de verschillende facetten van hoogbegaafdheid die het Delphi-model onderscheidt. Daarna nodigen we je uit om te onderzoeken of je je herkent in deze eigenschappen en wat dit betekent voor je dagelijkse leven. Klopt het dat je een grotere behoefte hebt aan autonomie of sneller denkt dan anderen? En hoe ga je ermee om als je wat gevoeliger bent voor sfeer of spanningen?

 

Er is tijdens de avond ruime gelegenheid om je te spiegelen aan de uitgangspunten van het Delphi-model en om hierover van gedachten te wisselen met andere aanwezigen. Wie weet tot wat voor nieuwe handvatten, inzichten en ideeën je komt, waardoor je hoogbegaafdheid een verrijking kan zijn voor jou en de mensen in je omgeving.

 

De presentatie en begeleiding zijn in handen van de organisatoren van het HB-café. Zij brengen deze avond hun eigen kennis en expertise in als ondersteuning en inspiratie.

 

Het HB-café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV) en is er voor hoogbegaafden en iedereen die er belangstelling voor heeft. Het is een combinatie van een thema (leerzaam) en een café (gezelligheid).

 

Kosten voor deelname: € 17,50 Dit is inclusief twee consumpties.
Het inhoudelijke deel is van 19.30 – 22.00 uur, daarna informele voortzetting voor wie dat wil.
Zaal open om 19.00 uur.
Voor nadere informatie en om je aan te melden zie: www.ihbv.nl

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."