hb café

HB-café in Groningen

HB-Café in Groningen op 29 januari 2016

De kunst van het vragen stellen

Socratische gesprekken om het leven van hooggevoelige personen aangenamer te maken

 instituut hoogbegaafdheid volwassenen

Op 2Harry van Ingen9 januari 2016 spreekt de heer Harry van Ingen over hooggevoelige personen in het vijfde HB (HoogBegaafden) Café in Groningen. Locatie: tuinzaal van “Zomers”, Vismarkt 56 in Groningen.

 

Hooggevoeligheid , een zegen? Hooggevoeligheid kan én hinderlijk én vermoeiend zijn, omdat je sneller denkt, meer weet, ziet of voelt dan menig ander. Prikkels komen sterk binnen. Je omgeving begrijpt je minder en jij je omgeving. En zo nog meer.

 

Kun je dan van jouw hooggevoeligheid, een hoedanigheid waarin grote natuurlijke gaven zitten, een zegen maken? Socratische gesprekken zijn een beproefd middel om hier achter te komen. Oordeelvrij vragen, luisteren, waarnemen en feedback geven volgens het gedachtegoed van Socrates.

 

De juiste vragen stellen of laten stellen zijn de essentie om vast te stellen wat deze gaven c.q. vanzelfsprekendheden zijn. Om deze vervolgens concreet te communiceren naar je omgeving, die er groot voordeel aan kunnen beleven.

 

Zeker wanneer duidelijk is welke problematiek je in jouw omgeving of werk ermee kunt oplossen en welke resultaten dit hiervoor oplevert. Formuleer je visie & overtuiging en de bijbehorende boodschap. Houd het vooral simpel, concreet en beeldend, maar vooral praktisch en toepasbaar. Bedenk niet alles zelf. Schakel je omgeving in. Vraag om terugkoppeling, hoe jij zaken aanpakt.

 

Leer daarmee jezelf kennen en ook het jargon van jouw omgeving spreken. Wat is er nodig? Waar heeft men behoefte aan? In welke omstandigheden? Waarbij jij een waardevolle rol kunt spelen.

 

Aan de hand van mijn inleiding, jouw en mijn voorbeelden, jouw vragen en het voeren van een socratisch gesprek wordt steeds duidelijker welke stappen jij kunt gaan zetten. Stappen die jouw leven aangenamer kunnen maken. Tenslotte kom je erachter dat je beter je gesprekspartner een vraag kunt stellen dan iets tegen hem of haar zeggen.

 

Meer informatie over de spreker Harry van Ingen op: www.baldconsulting.com

 

Tijd: 19.30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Het inhoudelijke deel duurt van 19:30 tot 21:30 uur (met een pauze). Tot 23:00 uur kan worden nagepraat onder het genot van een drankje.

 

Locatie HB café Groningen: “ZOMERS”, Vismarkt 56 in Groningen. ZOMERS bevindt zich op de hoek van de Folkingestraat en de Vismarkt, in het centrum van Groningen, op loopafstand van het station, vlak bij parkeergarage Centrum in de Haddingestraat. De tuinzaal is goed toegankelijk voor minder-validen (via de tuin, ingang aan de achterzijde).

 

Het HB-Café is een activiteit van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV), een kennis-, netwerk- en projectenorganisatie met als doel het leefklimaat van hoogbegaafde volwassenen te verbeteren. Een HB-Café is een informele bijeenkomst waar mensen bij elkaar komen om hun kennis over, en inzicht in hoogbegaafdheid bij volwassenen te vergroten, en daar met andere belangstellenden in een ongedwongen sfeer over te kunnen praten. In het algemeen bestaat het programma uit een presentatie of een interactieve werkvorm met daarna een borrel. De primaire doelgroep zijn hoogbegaafden zelf: mensen die zich herkennen in beschrijvingen van hoogbegaafdheid (er is geen test-eis). Daarnaast zijn partners, collega’s, buren, vrienden, ouders en (volwassen) kinderen welkom. Ook komen er wel coaches die met hoogbegaafden werken. De HB-Café’s zijn uitdrukkelijk niet bedoeld voor het aan de orde stellen van persoonlijke hulpvragen.

 

Entree: € 17,50 per persoon, inclusief koffie en thee. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden bij voorkeur via het webformulier op http://ihbv.nl/evenementen met online betaling via iDEAL. Na betaling krijg je een bevestiging van je aanmelding en bent dan dus zeker van je plaats. Meer informatie: secretariaat@ihbv.nl.

 

Het maximum aantal deelnemers is 30. Wanneer dit aantal bereikt is, zal dit vermeld worden op de website van het IHBV. Latere aanmeldingen worden op een wachtlijst geplaatst.

 

                                    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

*Hooggevoeligheid is voor mij een bijzondere vorm van hoogbegaafdheid, waarbij het nog meer gaat om weten, kunde, gevoel en emotie dan om kennis: sterk ontwikkeld EQ naast IQ.

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."