Remi en de geest van La Ferme

Boekbespreking: ‘Remi en de geest van La Ferme (Jessica Collins)

(door Willemien Schollaart-Vogel) 

 

remi en de geest van La FermeJessica Collins heeft meerdere jeugdboeken geschreven, waarin de hoofdpersonen allemaal iets bijzonders hebben. De ene heeft dyslexie, de andere ADHD… In dit boek is de hoofdpersoon Remi hoogbegaafd. Op de middelbare school waar hij zit, wordt hij gepest. Als hij de aandacht wil trekken door de een truc te uit te voeren, waarmee de stoppen overal doorslaan en de springinstallatie in de school wordt geactiveerd, is de maat vol: Remi moet van school. Zijn ouders nemen een rigoureuze beslissing en sturen hem naar een kostschool voor begaafde kinderen in Frankrijk. Hoewel Remi dit helemaal niet ziet zitten, heeft hij het er al snel goed naar zijn zin. Hij mag in zijn eigen tempo leren, ontmoet er allemaal boeiende leerlingen en leraren en vooral… hij ontdekt samen met twee andere leerlingen dat er een vreemd geheim aan het schoolbouw is verbonden. Het spookt er namelijk ’s avonds en de hooggevoelige Sunnee vermoedt dat het te maken heeft met een meisje dat vermist is geraakt. Zij is hier vast vermoord! De uitkomst van de zoektocht is echter heel anders, maar niet minder luguber. 

 

‘Remi en de geest van La Ferme’ is een spannend boek voor slimme pubers. Hoogbegaafdheid komt dan misschien enigszins als een stereotype in het boek naar voren: ze passen niet op een gewone school en zijn een beetje vreemd… Toch komt hoogbegaafdheid ook positief naar voren: de hoofdpersoon ontdekt een manier om met zijn eigen slimheid om te gaan en ontmoet mensen met wie hij wel een klik heeft. Ouders met een christelijke achtergrond zullen het boek wellicht niet zo snel aan hun kind laten lezen in verband met het rondwaren van geesten in de school en de vanzelfsprekendheid waarmee ‘helderziendheid’ als iets gezonds wordt geaccepteerd. Anderzijds biedt dit wellicht een goede mogelijkheid voor hen om met hun puber over dit onderwerp in gesprek te gaan.

 

Jessica Collins. Remi en de geest van La Ferme. Uitgeverij Pluspunt. ISBN 9789492207005. Prijs: 12,95 euro.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.


Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."