Waarom slimmer dan je vriendjes

waarom slimmer dan je vriendjesHoe komt het dan het ene kind slimmer is dan het andere? Hebben hoogbegaafde kinderen ook altijd hoogbegaafde ouders? Helpt het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap? En welke invloed heeft tweetalig onderwijs precies? Worden kinderen intelligenter door de digitale wereld? Worden kinderen slimmer als ze op jonge leeftijd naar een crèche gaan of juist niet? En verhoogt het luisteren naar klassieke muziek de prestaties? Al deze vragen komen aan de orde in dit originele en boeiende boek van Ben Daeter over de oorzaken van hoogbegaafdheid. Daeter geeft op grond van veel recent onderzoek uitgebreid antwoord op de vraag wat het ene kind slimmer maakt dan het andere. Dat geeft veel inzicht, maar roept ook weer veel vragen op. Er zal nog veel verder onderzoek moeten worden gedaan om er echt een vinger achter te krijgen hoe het komt dat een kind hoogbegaafd is. Denk aan de relatie tussen voeding en intelligentie.

 

Het boek is heel overzichtelijk en beknopt. Het leest prettig omdat verdiepende informatie aan het eind van ieder hoofdstuk is opgenomen door middel van voetnoten en het hoofdstuk met een samenvatting wordt afgesloten. Het boek is dan ook uitermate geschikt voor Pabo-studenten of voor studenten die een pedagogische opleiding doen. Het is fijn dat er boeken verschijnen die concrete aanwijzingen geven hoe het onderwijs en de opvoeding van hoogbegaafde kinderen het beste gestalte kan krijgen. Verschillende pedagogische theorieën komen aan bod, waarbij termen als ‘aangeleerde hulpeloosheid’, ‘opvoedingsstijlen’ en ‘ een verrijkte leeromgeving’ praktisch worden gemaakt. Zeer de moeite waard, ook voor ouders of begeleiders van slimme kinderen.

 

Ben Daeter. Waarom slimmer dan je vriendjes? Uitgeverij Boekscout. ISBN 9789402206319. Prijs: 17,95 euro.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.

 

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."