Hartstikke hoogbegaafd!

Hartstikke Hoogbegaafd!

Wat origineel om als moeder en dochter samen een boek te schrijven over hoogbegaafdheid! Het boek ‘Hartstikke hoogbegaafd!’ is een boek met twee delen: in het eerste deel beschrijft Loes, die nog maar 14 jaar is, hoe ze er achter kwam dat ze hoogbegaafd is en welke uitdagingen dit met zich meebrengt. Ze beschrijft allerlei theorieën, zoals de zes types leerlingen van Betts en Neihart en koppelt er meteen voorbeelden uit de praktijk aan. Natuurlijk komen ook verschillende theorieën aan de orde rond hoogbegaafdheid en intelligentie, zoals bijvoorbeeld de theorie van Carol Dweck over een fixed en een growth mindset. Allemaal overbekende onderwerpen die ondertussen in vele boeken over hoogbegaafdheid te vinden zijn. Maar geschreven vanuit het gezichtspunt van een puber blijft de lezer zeker geboeid. 

 

Het tweede deel is beschreven door Floor, de moeder van Loes. Ook nu weer komen dezelfde onderwerpen aan bod, maar dan vanuit ouderschap geschreven. Helaas wordt het dan toch wat moeilijk om je aandacht erbij te houden, aangezien vrijwel alles in het eerste deel al aan bod kwam. Het boek was in zijn geheel sterker geweest als moeder en dochter per onderwerp een stuk hadden geschreven, elkaar aanvullend.

 

Het boek is handig als starter voor ouders en kinderen die hebben ontdekt wat hoogbegaafdheid en er meer over te weten willen komen. Ze kunnen het samen lezen en er een gesprek over beginnen. Het boek is leuk vormgegeven met grappige illustraties en is positief van toon. Hoogbegaafd zijn is gewoon hartstikke leuk en er wordt ook veel aandacht besteed aan alle mooie eigenschappen die deze kinderen hebben, zoals concentratievermogen, fantasie, gevoeligheid en nieuwsgierigheid. Een boek waar je blij van wordt! Er zijn echter ook vele andere goede boeken over hoogbegaafdheid verkrijgbaar en na het lezen van dit boek rees bij mij de vraag of de markt ondertussen niet wat aan het verzadigen is rond dit onderwerp. 

 

Loes van der List en Floor Raeijmaekers. Hartstikke hoogbegaafd! 248 Media Uitgeverij. ISBN 9789079603299. Prijs: 21,50 euro.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.


Meer informatie

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier is van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysische en emotionele beleving is heel anders."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'