Kennisbank

De hoogsensitiviteitsurvivalgids

Titel: De hoogsensitiviteitsurvivalgids.
Auteur: An Michiels.
Uitgever: Abimo Uitgeverij.
ISBN 9789059326125.

In de serie van survivalgidsen over hoogbegaafdheid, ADHD, dyslexie en vele andere onderwerpen die kinderen bezighouden, is nu ook een gids verschenen rond hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit wordt in dit boek omschreven als ‘extra veel indrukken opdoen en intens reageren op al deze indrukken’. Dat is geen onbekend fenomeen voor hoogbegaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten. In mijn praktijk krijg ik steeds vaker opvoedingsvragen op dit gebied, zoals: ‘Mijn kind is heel slim, maar ook zo gevoelig. Hij reageert zo emotioneel op tal van dingen. Hoe moet ik daarmee omgaan?’ Het is mijn overtuiging dat hoogbegaafdheid over het algemeen samengaat met een hogere mate van gevoeligheid. Als hoogbegaafde beleef je veel dingen heel intens, neem je meer waar, verbind je meer. Dus krijg je ook meer prikkels binnen. Ik heb al heel wat kinderen in mijn praktijk gehad die uitstekend sfeer kunnen aanvoelen, kleuren om mensen heen waarnemen, uitermate veel last hebben van allergieën of enorm geraakt kunnen worden door schoonheid. Helaas krijg ik ook pubers in begeleiding die deze gevoelige kant zoveel mogelijk proberen weg te stoppen met somatische klachten en angstklachten tot gevolg. Hoogsensitiviteit is een gave, maar kan het leven soms ook een stukje ingewikkelder maken. Met name als de ouders en andere opvoeders van het hoogbegaafde en hoogsensitieve kind deze gave niet waarderen, maar proberen in te dammen.

In dit boek wordt aan kinderen op een heldere en zeer concrete manier duidelijk gemaakt wat hoogsensitiviteit is. Ieder hoogsensitief kind is uniek en is gevoelig op zijn eigen wijze. Dit wordt aan de hand van de zes zintuigen verder uitgewerkt: het horen, het zien, het voelen, het proeven, het ruiken en tenslotte het zesde zintuig: de intuitie. Juist voor hoogbegaafde kinderen is het boek heel waardevol en aantrekkelijk, omdat er ook veel weetjes in staan, bijvoorbeeld over de werking van de hersenen en het lichaam. Het blijft echter niet bij theorie, want het boek staat vol met handige tips en trucs om jezelf te begrenzen, voldoende rust in het hoofd te creëren en te overleven in een omgeving vol prikkels. Ten slotte biedt het boek veel ideeën voor leuke activiteiten en een hoofdstuk apart voor ouders en leerkrachten. Een aanrader voor alle hoogbegaafde kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Een feest van herkenning!


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.