De hoogbegaafdheidsurvivalgids

hoogbegaafheid survivalgids‘Op één been kun je niet staan.’ Met deze uitspraak opent dit fantastische boek over hoogbegaafdheid. Zoals we van Tessa Kieboom gewend zijn, is zij er heel helder over: hoogbegaafdheid gaat niet alleen over het hebben van een hoge intelligentie, maar heeft ook zeker te maken met je hele zijn. Denken en zijn horen bij elkaar, het zijn de twee pijlers waar het boek op steunt. Wat betreft het denken wordt op een grappige manier gedegen uitgelegd wat hoogbegaafdheid is: intelligentie is de grondstof, motivatie is de motor en creativiteit is het resultaat. Wat betreft het zijn wordt in dit boek op speelse wijze uitgelegd wat perfectionisme, een groot rechtvaardigheidsgevoel, hooggevoeligheid en een kritische houding betekenen. Ieder hoogbegaafd kind zal zich minstens in een paar van deze eigenschappen herkennen.

 

Verder wordt er uitgebreid bij stil gestaan wat de mogelijkheden op school zijn. Het kind wordt zeker niet als slachtoffer toegesproken, maar wordt geactiveerd om op te komen voor de eigen behoeftes. Als het bijvoorbeeld gaat om verveling in de klas, raden de schrijfsters van dit boek het kind af om als ‘zak aardappels op een stoel te zitten’, maar raden ze het kind aan om fantasie in te zetten bij saaie momenten en om de leerkracht te laten weten dat er behoefte is aan meer of moeilijkere stof. Een boek waar je energie van krijgt dus. Ook wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het contact leggen met andere kinderen en pesten. Er worden praktische tips meegegeven wat betreft leuke boeken en websites over hoogbegaafdheid. Het boek sluit af met tips voor leerkrachten en ouders.

 

De schrijfsters van dit boek hebben duidelijk veel kaas gegeten van de gedachtewereld van hoogbegaafde kinderen. Ze bieden het kind niet alleen enorm veel inzicht in zichzelf, maar doen dit ook op een wijze die voor ieder hoogbegaafd kind aantrekkelijk is: met veel weetjes, op humoristische wijze, mooi vormgegeven en met veel praktische voorbeelden. Het boek is goed zelfstandig te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. 

 

Tessa Kieboom en Danielle Verheye. De hoogbegaafdheidsurvivalgids. Abimo Uitgeverij. ISBN 978905932118. Prijs: 11,95 euro.


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.


Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."