30-05-2015: rondvaart met historische schepen in Naarden

Vestingvaart Naarden nodigt jullie uit voor een rondvaart door het noordelijk  gebied van de vroegere Zuiderzeehaven van Naarden, vestingstad met een rijke historie.

 

Speciaal voor jongeren en choochemerds die interesse hebben in de historie en de geschiedenis van de Vestingstad Naarden en vestingbouwkunde in het algemeen, ook is er aandacht voor de mooie natuur.

 

De algemene rondvaart duurt ongeveer een uur en bestrijkt het noordelijk deel van de vestingwateren. De Opwaarts, onze open boot, vertrekt in het seizoen elke middag op vaste tijden. Vaar mee door de zeesluis en de Oude Haven, onder de Zeepoort door naar de zoute gracht. De poort biedt toegang tot een onbewoonde wereld buiten de wallen van de Vesting Naarden. Via een labyrint van water, langs groene verdedigingswallen, beren, beboste ravelijnen en bastions, voert de tocht langs bemoste muren door het boomgat, richting Fort Ronduit.

De strakke puntige wallen gaan nu over in een liefelijk landschap, watervogels wachten u op in de rietkragen, runderen staan dromerig tot hun buik in het ondiepe water te herkauwen.

Maar schijn bedriegt! In vroeger tijden werd hier gevochten, gesneuveld en geplunderd. Eerst kwam de dreiging van de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Later belegerden de Spanjaarden en de Fransen de Vesting, die de toegang vormde tot het rijke gewest Holland en de stad Amsterdam.

 

De ervaren schipper is tevens uw gids en vertelt u alles over het roemruchte verleden van de mooiste en best bewaarde vestingstad van West-Europa.

 

Deze activiteit is een rondvaart door Choochemlid Hans Hissink. Er is verder geen programma voor of na de rondvaart, echter wellicht vormt zich een groepje wat besluit in de buurt nog ergens wat te gaan drinken en verder kennis te maken. Er zijn namelijk in en rond Naarden verschillende activiteiten, zoals torenbeklimming, bezichtiging Grote Kerk, het Vestingmuseum, weegschaalmuseum en het Comeniusmuseum. Ook zijn er bij de VVV leuke puzzeltochten door de Vesting te verkrijgen.

Meer informatie kunt u opvragen bij Hans Hissink via hissink080@kpnmail.nl.

 

Datum: 30-05-2015

Tijd: om 11.00 en 12.00 uur

Locatie: De turfloods, Nieuwe Haven, Naarden-Vesting

Kosten: Volw. 6.50 EURO, kinderen t/m 12 jr 4,50 EURO aan de schipper te voldoen

Opgeven: d.m.v. e-mail naar hissink080@kpnmail.nl, opgeven kan t/m 29 mei

Meer informatie op te vragen bij: hissink080@kpnmail.nl

Uitgebreide omschrijving: www.vestingvaart.nl

Meer informatie

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'