24-04-2014: lezing spiritualiteit, Titus Brandsma instituut

Spiritualiteit in de praktijk

Hoe elke dag te geloven? Inspiratie vanuit de Moderne Devotie

 

Hoogbegaafdheid en spiritualiteit. Veel hoogbegaafden zoeken (onbewust?) naar spiritualiteit. De diepte, rijkdom en complexiteit van het leven wordt vaak intens beleefd. Het leven kan overweldigen; het kan te groot, te beangstigend, te mooi zijn. En daar word je klein en ‘onwetend’ onder. Het kerkelijk dogmatische wringt hierin nogal eens en je zoekt je eigen spirituele weg. Maar wat betekent deze persoonlijke zoektocht voor het gesprek? Word je nog begrepen? En kun jij anderen begrijpen? Andere mensen binnen de kerk, maar ook buiten de kerk en het christelijk geloof? Hoe ga je om met de diversiteit aan spiritualiteit?

 

Dr. Inigo Bocken neemt ons mee terug in de tijd en toont ons de rijkdom van de Moderne Devotie. Hij laat zien hoe deze spirituele beweging is ontstaan en wat zij voor ons vandaag kan betekenen. Vanuit een weerzin tegen een abstracte theologie, legde de Moderne Devotie de nadruk op ieders persoonlijke navolging van Christus (zie ‘De navolging van Christus’, van Thomas à Kempis). Zonder zich te verschuilen achter status, rijkdom of kennis.

 

Tegelijkertijd hechtte men veel waarde aan het samenzijn en aan het gesprek. Deze beweging uit de late Middeleeuwen is actueler dan ooit. Want wat betekent dat voor het onderlinge gesprek? Hoe geven we het gesprek vorm waarbij we oog hebben voor de diepte van andermans eigen spirituele ontdekking, zonder afbreuk te doen aan onze eigen inzichten? De rijke literatuur van Nicolaas van Cusa helpt ons op weg.

 

Een boeiende avond over een uiterst actueel onderwerp!

 

Dr. Inigo Bocken is wetenschappelijk directeur van het Titus Brandsma Instituut. Het TBI is een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat, overeenkomstig de aard van spiritualiteit, wetenschappelijk en toegepast onderzoek verenigt. In de School voor Spiritualiteit organiseert het TBI opleiding, cursussen, lezingen etc. op het gebied van spiritualiteit.


Doelgroep:

Volwassene hoogbegaafden, met interesse voor religie/spiritualiteit.

 

Doel: 

- Inspiratie meegeven om te groeien in spiritualiteit door in contact te brengen met ideeën, boeken, School voor spiritualiteit, etc.

- Inzicht geven in de spiritualiteitservaringen van vroeger, om zo mogelijke eenzaamheid te verzachten

- Moderne Devotie als beweging onder de aandacht brengen en zo tot leven wekken, waardoor mogelijk gezonde intellectuele honger ontstaat/gevoed wordt om verder te verdiepen.

 

Datum:

donderdagavond 24 april

 

Tijd:

inloop 19.30h, lezing 20.00h tot 22.00h

 

Locatie:

Beatrixkerk, Beatrixlaan 54 Ede - goede parkeergelegenheid en op slechts 10 min. lopen vanaf station Ede-Wageningen

 

Opgeven

Opgeven kan via de mail naar: choochem    


Meer informatie

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."