Overige activiteiten

Onderstaande activiteiten zijn niet georganiseerd door of in samenwerking met Choochem, maar wel aanbevolen door Choochem:


Activiteiten georganiseerd door het IHBV

 

Op de site van het IHBV staat een breed scala aan activiteiten genoemd, die Choochem graag onder uw aandacht brengt. Voor een overzicht van deze activiteiten, en voor het aanmelden bij een HB-café, verwijzen we u door naar de agenda van het IHBV.

 

Een greep uit de agenda:

 

Levenskunst: Op zoek naar zin (volgeboekt)

Donderdag 27 februari HAARLEM
Door: Mirjam Visser-Fuchs
Hoe leef je een leven dat de moeite waard is? Wat geeft je leven zin en kun je daar zelf iets aan doen? En hoe ga je om met het gevoel van zinloosheid? Deze avond geeft jou niet ‘het Antwoord’, maar wel de gelegenheid om deze vragen nader te onderzoeken met anderen.

 

HB-Café Senioren
Donderdag 5 maart VOORSCHOTEN
Door: Noks Nauta

Het eerste HB-café senioren heeft als titel ‘Kunnen senioren hoogbegaafd zijn?’.
En ja, natuurlijk kan dat! Alleen weten veel senioren dat niet van zichzelf omdat dit vroeger niet werd benoemd. Sommigen hebben daar ook nooit zo bij stil gestaan, maar merken het wel bij het ouder worden.

 

HB-café Rotterdam De kracht van hoogbegaafdheid

Donderdag 5 maart ROTTERDAM

Door: Rianne van de Ven

Op 5 maart start het eerste HB-Café ‘De kracht van hoogbegaafdheid’ in Rotterdam. Rianne van de Ven, voorzitter van het IHBV, neemt ons dan mee in de wereld van de hoogbegaafdheid. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. Bovendien gaan we bij jullie inventariseren welke thema’s in het HB-Café Rotterdam aan de orde zouden moeten komen! 

 

Informatiebijeenkomsten over 'zeer hoogbegaafde' volwassenen (volgeboekt)

Zondag 8 maart UTRECHT
Dinsdag 10 maart AMSTERDAM

Door: Noks Nauta en Mirja Post

In samenwerking met enkele Nederlandse leden van de Triple Nine Society (TNS) organiseert het IHBV twee informatiebijeenkomsten rondom de vragen: Wat is ‘zeer hoogbegaafd’ eigenlijk? Hoe kom je erachter? Wat is er al of niet anders dan ‘gemiddeld’ hoogbegaafd? Wat is de waarde van een vereniging als TNS?

 

Woensdag 11 maart UTRECHT

Door: Noks Nauta, Gemma Geertshuis en Marieke Schuurman

In het kader van de Week van de Hoogbegaafdheid organiseert het IHBV opnieuw een informatie- en discussiebijeenkomst over het herkennen van hoogbegaafdheid bij senioren en hun zoeken naar zingeving en langdurige verbinding.

Indien een HB-Café volgeboekt is kun je jezelf plaatsen op de wachtlijst door dit formulier in te vullen. Het IHBV neemt dan contact met je op wanneer een plaats beschikbaar komt. Ze nemen alleen wachtlijstaanmeldingen die op deze wijze aangeleverd worden in behandeling.

 

De wereld van hoogbegaafden

Donderdag 12 maart BREDA
Door: Wieteke Avontuur

Volwassen die tot de ontdekking komen dat ze hoogbegaafd zijn, komen er nu pas achter waarom ze zich hun hele leven wellicht anders hebben gevoeld. Door deze ontdekking verandert de kijk op de wereld van zowel de hoogbegaafde als diens omgeving en die kan dan behoorlijk op zijn kop staan.


Opvoeden is het leven aangaan samen met je kinderen

Donderdag 12 maart ARNHEM
Door: Desirée Houkema

Ouders van (hoog)begaafde kinderen ervaren vaak andere uitdagingen in de opvoeding dan de meeste andere ouders. Niet zelden komen ouders van begaafde kinderen dan ook zichzelf nogal tegen. Dan is het fijn om (h)erkenning te ervaren in de ontmoeting met andere ouders/begaafde volwassenen. Tijdens dit HB-Café dat in samenwerking met Peers4Parents Arnhem-Nijmegen wordt georganiseerd, bieden we je de gelegenheid om dit te ervaren en om inzichten, tips en ervaringen met elkaar te delen.


HB – wat moet je ermee?

Vrijdag 13 maart EINDHOVEN
Door: Peter Overzier

Veel volwassen hoogbegaafden komen er pas op latere leeftijd achter waarom ze zich hun hele leven anders hebben gevoeld. Als ze dan (eindelijk!) ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn, valt er veel op zijn plaats, maar het geeft ook verwarring. Want: wat moet je ermee? Voor die mensen die nog niet zo lang weten dat ze hoogbegaafd zijn – of nog twijfelen.

 

De staat van hoogbegaafdheid

Vrijdag 13 maart ZWOLLE
Door: Ali Hekman en Marga Spaanjaars

Wat betekent het om hoogbegaafd te zijn? Veel volwassenen die op late(re) leeftijd ontdekken dat ze hoogbegaafd, zijn worstelen met die vraag. Daarom organiseert het Zwolse HB-Café op vrijdag 13 maart – in de week van de hoogbegaafdheid – een beginnerscafé. Daar kun je laagdrempelig kennis maken met wat hoogbegaafdheid is en wat het voor jou kan betekenen.


Ben jij een creatieve snelle denker of gewoon hoogbegaafd?

Vrijdag 13 maart ZEELAND
Door: Sylvia Tas en Johanneke de Hoop

Hoogbegaafd wordt vaak gedefinieerd als een IQ boven de 130. Maar wat als je IQ niet gemeten is of te laag bevonden? Of je hebt niets met de term hoogbegaafdheid doordat er dan vaak automatisch veel van jou verwacht wordt?
Wat is het verschil tussen een creatieve snelle denker en hoogbegaafdheid? Welke gevoelens ervaar je of heb je ervaren toen je ontdekte dat je (mogelijk) hoogbegaafd bent? Ervaar je een kloof in de omgang met anderen? Hoe ga je positief om met je hoogbegaafdheid?


Tijd voor een goed gesprek!

Vrijdag 13 maart DELFT
In gezamenlijkheid

Hoogbegaafde hebben veel interesses, kennis op verschillende terreinen en tonen een grote mate van betrokkenheid en inlevingsvermogen. Tijdens dit HB-Café bieden we je de gelegenheid in gesprek te gaan met gelijkgestemden. Tijdens deze interactieve bijeenkomst ga je als bezoeker in steeds ander samengestelde groepen omtrent een concreet hoogbegaafdheidsthema in gesprek. Denk aan thema’s als burn- & bore-out, relaties, succesvol zijn, ‘Van niet weten naar weten’ en autonomie.


Je eigen bedrijf de baas

Donderdag 2 april DEVENTER
Door: Miranda Apeldoorn

Weet jij waarom je niet voor jezelf durft te beginnen, terwijl je barst van de talenten, zin hebt deze te gebruiken en in de wereld te zetten?
In loondienst ben je vaak bereid je aan te passen, je houdt je in en kijkt wat er van je gevraagd wordt.
Aanpassen bevredigt echter niet. Hoe zet je wel jouw talenten in de wereld?


Hoogbegaafd & liefdesrelaties

Dinsdag 14 april ENSCHEDE
Door: Arja Roozemond

Arja Roozemond bespreekt enkele uitdagingen die inherent zijn aan partnerrelaties. Is dat voor hoogbegaafden anders? Wat is daar eigenlijk over bekend? En hoe zit het met het persoonlijke verhaal, hoe doe je dit zelf?
Komen hoogbegaafden specifieke problemen tegen in intieme relaties?

 

Bruisend Jubileum 10 jaar IHBV

SAVE THE DATE : 16 MEI 2020
van 13:00 tot 18:00 uur

Ons 10-jarig bestaan wordt gevierd met een Bruisend Jubileum op 16 mei in hotel Figi in Zeist. We krijgen in ieder geval medewerking van Erik van den Boom (dj Erik Arbores), Dolores Leeuwin, Joris Luyendijk en Frans Corten.
Bovendien wordt de gedichtenbundel 'Dichter bij HB' gepresenteerd.

Eind februari wordt de inschrijving voor het bijwonen van ons lustrum geopend.


S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten

samen, actief, analytisch, interactief, eigenzinnig

Verveel je je in de vakantie?
Duurt de vakantie vaak te lang?
Doe je graag iets samen met peers?
Hou je van uitdagende activiteiten?

 

Dan zijn de S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten van iQBegrijp iets voor jou.

 

In de meeste schoolvakanties organiseert iQBegrijp uitdagende, gezellige, actieve (of juist niet) en eigenzinnige activiteiten voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Elke keer doen we iets anders. Heb je zelf een leuk idee? Laat het dan weten. Misschien wordt jouw idee wel één van de activiteiten.

Je kunt je aanmelden via de aanmeldknop in de beschrijving van de geplande activiteiten op deze pagina.

 

* S.A.A.I.E. = Samen Analytisch Actief Interactief Eigenzinnig

 

Heb je vragen en/of wil je meer info, bel of mail dan gerust via 06-42151759 of info@iQBegrijp.nl.

 


Toffe Peers


Verken het heelal op sterrenkundekamp


De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) is dé vereniging voor jongeren die geïnteresseerd zijn in astronomie. De JWG heeft verschillende afdelingen door het hele land, een eigen sterrenkunde-magazine speciaal voor jongeren en leuke kampen. Jaarlijks organiseert de JWG een tweetal zomerkampen, een voor jongeren van 8 tot 13 jaar en een kamp voor tieners van 13 tot 18 jaar.

JOKA
Hoe vaak gebeurt het nou niet dat je ´s nachts naar boven kijkt en alleen maar de helderste sterren kunt zien? Helaas zal de gemeente de straatlantaarns niet uitdoen. Als dat zou gebeuren zou je wel meer sterren zien, maar ook dan zijn al die nevels van de foto’s nog steeds onbereikbaar. Het Jongerenkamp is dé oplossing! Samen met andere jonge sterrenkundigen ga je namelijk naar Ootmarsum toe. Het is daar fantastisch donker, want je zit er ver van de grote steden.

 

Als het helder is trek je meteen een warme trui aan om samen met de begeleiders sterrenbeelden op te zoeken die je ´s middags hebt leren kennen, of je kijkt door een telescoop naar een vaag neveltje of een mooie planeet. Dat betekent dus lekker lang opblijven! Ook overdag wordt er aan sterrenkunde gedaan. Er worden praatjes en cursussen gehouden, maar je kan ook je eigen raket of planeet knutselen!
Natuurlijk doen we overdag ook allerlei andere dingen. Sport, spelletjes, een speurtocht en lekker zwemmen! En mocht het weer per ongeluk tegenzitten, dan wordt er binnen een hoop lol gemaakt, je hebt dus sowieso een week lang een heleboel plezier!
Het jongerenkamp is bedoeld voor iedereen van 8 tot 13 jaar, voor de beginnend en de ervaren sterrenkundige. Het kamp kost ongeveer 189 euro per persoon incl. lidmaatschap van de JWG!

 

In 2020 zijn de jongerenkampen op de volgende data:

  • 1e Jongerenkamp: zo 26 juli t/m za 1 augustus 2020
  • 2e Jongerenkamp: zo 2 augustus t/m za 8 augustus 2020


Kijk voor meer informatie en het aanmeldingsformulier op http://www.sterrenkunde.nl/jwg/zomerkampen of mail naar jwg-joka@sterrenkunde.com

 


 

Educatieve dagjes uit voor kinderen

 

Op deze site staat een overzicht met 'educatieve dagjes uit voor kinderen'. Leuk voor in de (zomer)vakantie of voor een dagje weg in het weekend!

 

Ook hier zijn leuke uitjes te vinden: 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.


 

CoderDojo


Een uitdaging voor vele hb-kinderen!?

Programmeren voor kids. Misschien ook wel bij jou in de buurt.

Lees meer>>

 

 

 

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.'