Overige activiteiten

Onderstaande activiteiten zijn niet georganiseerd door of in samenwerking met Choochem, maar worden wel aanbevolen door Choochem.
Choochemleden krijgen bij onderstaande activiteiten geen korting.


Activiteiten georganiseerd door het IHBV

 

Op de site van het IHBV staat een breed scala aan activiteiten genoemd, die Choochem graag onder uw aandacht brengt. Voor een overzicht van deze activiteiten, en voor het aanmelden bij een HB-café, verwijzen we u door naar de agenda van het IHBV.

 

In verband met de maatregelen ter bestrijding van Covid-19 vind je onderstaand onder voorbehoud de geplande HB-Cafés.

Als een HB-Café wordt verplaatst en je hebt je reeds ingeschreven, krijg je daar persoonlijk bericht van op het mailadres dat je hebt opgegeven. Je inschrijving blijft geldig voor de nieuw geplande datum.
Mocht je die datum niet kunnen, dan kun je kiezen om je inschrijfgeld te doneren aan het IHBV, of om restitutie te vragen via het emailadres van het betreffende HB-Café.

 

Als een gepland HB-Café wordt veranderd in een Online HB-Café, dan krijg je daar ook bericht van. De kosten voor een Online HB-Café bedragen € 10,-. Het teveel betaalde inschrijfgeld kun je doneren aan het IHBV, of je kunt om restitutie daarvan vragen via het emailadres van het betreffende HB-Café.

 

* Op de pagina van een volgeboekt HB-Café verschijnt automatisch een formulier om in te schrijven voor de wachtlijst.

 

Een greep uit de agenda:

 

Donderdag 17 juni ONLINE
Online HB-Café: Hoogbegaafd en dan… (beginnerscafé)

Door: Pauline Coret

 

Op donderdag 17 juni organiseren we weer een zgn. beginnerscafé voor mensen die aan het begin staan van hun HB-ontdekkingsreis.
Wat betekent dat nu, hoogbegaafd zijn?
Vaak komen mensen er pas op volwassen leeftijd achter dat ze (mogelijk) hoogbegaafd zijn. Er gaat dan een heel nieuwe en misschien zelfs wel verwarrende wereld open. Op deze avond krijg je een inleiding in de huidige kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ook zal er veel aandacht zijn voor ervaringen van de aanwezigen.

 


Donderdag 24 juni ONLINE
Intens mens

Door: Lotte van Lith

 

Lotte van Lith neemt ons tijdens deze avond mee in de belevingswereld en ontwikkelkracht van intensiteit. Zij doet dit aan de hand van reflecties uit de bundel Intens Mens, sprekende praktijkvoorbeelden van de intense mens in ontwikkeling, kunstige illustraties en speelse, reflectieve oefeningen. Het is een avond die je faciliteert in zelfonderzoek – & begrip, met humor, doortastendheid en ongebreidelde intensiteit. We hebben evenzo en integer aandacht voor wat intensiteit op gebied van zelfzorg en relationeel betekent en behoeft. We zien op verbindende wijze elkaars kwetsbaarheid, hebben gevoelig oog voor onvermijdelijk intens, complex menszijn en vieren intensiteit als katalysator van creativiteit, levendige verbinding en ontwikkeling.

 

 

Vrijdag 25 juni ONLINE (door HB-Café Alkmaar)

Relaties en hoogbegaafdheid

Door: Dineke van Kooten

 

Hoogbegaafden en relaties, hoogbegaafden en de liefde. Is dat ingewikkelder of juist grootser dan niet-hoogbegaafde mensen ervaren?
Wat zijn de uitdagingen en wat de valkuilen voor hoogbegaafden? Wat zijn de overeenkomsten met niet-hoogbegaafden en wat zijn de verschillen?
Als een hoogbegaafde niet alleen hoog intelligent, maar ook hoog sensitief, hoog seksueel en hoog spiritueel is, dan kan het toch niet anders dan dat ook relaties intensiefs zijn, zou je zeggen.

 

 

Dinsdag 29 juni ONLINE (inmiddels volgeboekt*)

HB en zacht werken

 

Door: Hieke van Hoogdalen

Hard werken – het is onderdeel van het dna van elke Nederlander. We weten ook welke negatieve gevolgen dat kan hebben: stress en zwaardere varianten zoals burn-out, bore-out en soms zelfs nog erger. Als het tegenzit zelfs met blijvende schade.
Zacht werken biedt een manier om wél veel gedaan te krijgen, maar zonder je kapot te werken. Sterker nog: je krijgt meer gedaan in minder tijd én houdt energie over. Echt waar? Ja, echt waar!
Wat het precies is, verken je in deze workshop.Vrijdag 2 juli ROTTERDAM (inmiddels volgeboekt*)

HB en solliciteren na (of nog in?) Corona-tijd (verplaatst)
Door Tessa Faber

 

In dit HB-Café krijg je speciale, stoutmoedige, super-eigenzinnige en slimme strategieën aangereikt om je als niet-standaard professional te profileren. Loopbaancoach Tessa Faber verzorgt een interactieve workshop met strategieën voor drie typische dilemma’s waar hoogbegaafden vaak tegenaan lopen: je bent overduidelijk een hoogopgeleide hoogbegaafde en wordt vaak te zwaar bevonden, je bent hoogbegaafd maar (nog) niet aantoonbaar hoogopgeleid en wordt te licht bevonden, je bent een creatief hoogbegaafd ‘multitalent’ en wordt vooral ‘raar’ gevonden.Dinsdag 20 juli ONLINE

Samen in gesprek

Door: jullie zelf, gefaciliteerd door team HB-Café online

 

Overeenkomstig het World Café concept gaan we samen in gesprek aan online thema-tafels. Bij je inschrijving kun je thema’s suggereren die jou interessant lijken. Wij bereiden met ons team uit de opbrengst enkele thema’s voor om de gesprekken aan te zetten en richting te geven. Uiteraard mooie thema’s die te maken hebben met hoogbegaafd-zijn. De uitwisseling en onderlinge inspiratie is aan de deelnemers.

 

 


PEERS2MEET voor HB-JONGEREN, in Driebergen

Suzanne van Haaften, van bureau 'Lichtblauw ruimte voor jou' organiseert voor hoogbegaafde jongeren van 14 - 18 jaar ontmoetingsavonden.

 

Vanaf 20 mei is er gedurende vier donderdagavonden ruimte voor hoogbegaafde jongeren om elkaar ongedwongen te ontmoeten.


Er zijn geen regels, en geen vast programma. Tijdens de eerste avond maken we eerst uitgebreid kennis met elkaar. Daarna overleggen we op basis van ieders ideeën en wensen over de invulling van de overige drie avonden, die de jongeren dan zo veel mogelijk zelf vormgeven. Het groepsproces wordt door mij gefaciliteerd zodat ieders gevoel van veiligheid is gewaarborgd.


Bij genoeg animo kan de groep na de zomervakantie eventueel worden voortgezet.


Hoe doe je mee:
Lijkt het je leuk om andere hb-ers te ontmoeten?
Wil ongedwongen jezelf kunnen zijn?
Ben je bereid om actief deel te nemen met ideeën, gespreksonderwerpen en acties?
Meld je dan aan!


Groep: max 8 deelnemers
Waar: Villa Xaverius in Driebergen
Wanneer: 20 mei, 3 en 17 juni, 8 juli
Tijd: van 19u tot 21u
Kosten: € 70,- voor 4 bijeenkomsten
Aanmelding kan via het contactformulier op www.lichtblauwvoorjou.nl

 


HB Jongerenavond

Kletsplek, gameplek, filmplek, kies-je-plek! Voor hoogbegaafde jongeren. 1x per maand op donderdagavond. 

 

VANWEGE DE COVID-19-MAATREGELEN HELAAS VOORLOPIG GEEN AVONDEN…

 

Veel hoogbegaafde jongeren missen het contact met andere hoogbegaafden, vooral van hun eigen leeftijd. Contact met andere leeftijdsgenoten is vaak moeilijker doordat bij hoogbegaafden de gedachtes sneller gaan. Hierdoor verloopt de communicatie veelal niet goed. Hoogbegaafden worden dan niet goed begrepen, ze communiceren in een andere dimensie, als het ware.

 

Hoe fijn is het dan, als je met andere hoogbegaafden van gedachten kunt wisselen, een spelletje kunt spelen, of ‘gewoon lekker kunt chillen’.

 

Vanaf september 2019 startte bij HB Coaching Uitgeest dan ook HB Jongerenavond Uitgeest!

 

Iedere eerste donderdagavond van de maand, van 19:00 tot 21:00 uur.

 

Voor alle hoogbegaafde middelbare scholieren.

 

Om iedereen een kans te geven te komen, hanteer ik een laag tarief hiervoor. Dit betekent dan wel dat er tijdens deze avonden geen ‘coaching’ kan plaatsvinden. Het gaat om het samenzijn. Kosten per avond: € 15,-

 

Voor meer informatie kunt u altijd even contact met mij opnemen: info@hbcoachinguitgeest.nl

 

Inschrijven: https://hbcoachinguitgeest.nl/inschrijfformulier/

 


Verken het heelal op sterrenkundekamp


De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) is dé vereniging voor jongeren die geïnteresseerd zijn in astronomie. De JWG heeft verschillende afdelingen door het hele land, een eigen sterrenkunde-magazine speciaal voor jongeren en leuke kampen. Jaarlijks organiseert de JWG een tweetal zomerkampen, een voor jongeren van 8 tot 13 jaar en een kamp voor tieners van 13 tot 18 jaar.

JOKA
Hoe vaak gebeurt het nou niet dat je ´s nachts naar boven kijkt en alleen maar de helderste sterren kunt zien? Helaas zal de gemeente de straatlantaarns niet uitdoen. Als dat zou gebeuren zou je wel meer sterren zien, maar ook dan zijn al die nevels van de foto’s nog steeds onbereikbaar. Het Jongerenkamp is dé oplossing! Samen met andere jonge sterrenkundigen ga je namelijk naar Ootmarsum toe. Het is daar fantastisch donker, want je zit er ver van de grote steden.

 

Als het helder is trek je meteen een warme trui aan om samen met de begeleiders sterrenbeelden op te zoeken die je ´s middags hebt leren kennen, of je kijkt door een telescoop naar een vaag neveltje of een mooie planeet. Dat betekent dus lekker lang opblijven! Ook overdag wordt er aan sterrenkunde gedaan. Er worden praatjes en cursussen gehouden, maar je kan ook je eigen raket of planeet knutselen!
Natuurlijk doen we overdag ook allerlei andere dingen. Sport, spelletjes, een speurtocht en lekker zwemmen! En mocht het weer per ongeluk tegenzitten, dan wordt er binnen een hoop lol gemaakt, je hebt dus sowieso een week lang een heleboel plezier!
Het jongerenkamp is bedoeld voor iedereen van 8 tot 13 jaar, voor de beginnend en de ervaren sterrenkundige. Het kamp kost ongeveer 209 euro per persoon incl. lidmaatschap van de JWG!

 

In 2020 zijn de jongerenkampen op de volgende data:
1e Jongerenkamp: zo 1 augustus t/m za 7 augustus 2021
2e Jongerenkamp: zo 8 augustus t/m za 14 augustus 2021Kijk voor meer informatie en het aanmeldingsformulier op http://www.sterrenkunde.nl/jwg/zomerkampen
of mail naar jwg-joka@sterrenkunde.com

 


 

Educatieve dagjes uit voor kinderen

 

Op deze site staat een overzicht met 'educatieve dagjes uit voor kinderen'. Leuk voor in de (zomer)vakantie of voor een dagje weg in het weekend!

 

Ook hier zijn leuke uitjes te vinden: 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.


 

CoderDojo


Een uitdaging voor vele hb-kinderen!?

Programmeren voor kids. Misschien ook wel bij jou in de buurt.

Lees meer>>

 

 

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."