Overige activiteiten

Onderstaande activiteiten zijn niet georganiseerd door of in samenwerking met Choochem, maar wel aanbevolen door Choochem:


Activiteiten georganiseerd door het IHBV

 

Op de site van het IHBV staat een breed scala aan activiteiten genoemd, die Choochem graag onder uw aandacht brengt. Voor een overzicht van deze activiteiten, en voor het aanmelden bij een HB-café, verwijzen we u door naar de agenda van het IHBV.

 

In verband met de versoepeling van de maatregelen ter bestrijding van Covid-19 kunnen sommige HB-Cafés weer fysiek -soms met een kleiner aantal bezoekers- worden georganiseerd. Andere cafés worden wellicht online georganiseerd.
Daarom vind je onderstaand onder voorbehoud de geplande HB-Cafés.

Als een HB-Café wordt verplaatst en je hebt je reeds ingeschreven, krijg je daar persoonlijk bericht van op het mailadres dat je hebt opgegeven. Je inschrijving blijft geldig voor de nieuw geplande datum.
Mocht je die datum niet kunnen, dan kun je kiezen om je inschrijfgeld te doneren aan het IHBV, of om restitutie te vragen via het emailadres van het betreffende HB-Café.

 

Als een gepland HB-Café wordt veranderd in een Online HB-Café, dan krijg je daar ook bericht van. De kosten voor een Online HB-Café bedragen € 10,-. Het teveel betaalde inschrijfgeld kun je doneren aan het IHBV, of je kunt om restitutie daarvan vragen via het emailadres van het betreffende HB-Café.

 

Een greep uit de agenda:

 

03-09-2020 HB-Café Zuid-West: De wereld van hoogbegaafden 

Door: Wieteke Avontuur

Volwassen die tot de ontdekking komen dat ze hoogbegaafd zijn, komen er nu pas achter waarom ze zich hun hele leven wellicht anders hebben gevoeld. Door deze ontdekking verandert de kijk op de wereld van zowel de hoogbegaafde als diens omgeving en die kan dan behoorlijk op zijn kop staan.

 

10-09-2020 HB-Café Enschede: Burn-out & Bore-out 

Door: Peter Overzier

Burn-out kent vrijwel iedereen wel, uit eigen ervaring of de omgeving. Maar niet iedereen is bekend met de bore-out, waarbij niet de overbelasting in het werk de oorzaak is maar juist het niet benutten van de mogelijkheden en kwaliteiten van de werknemer. Sommige deskundigen denken dat een op de zeven werknemers last heeft van bore-out gerelateerde klachten. Belangrijk genoeg dus om er meer over te weten te komen.

 

02-10-2020 HB-Café Zeeland: Ben jij een creatieve snelle denker of gewoon hoogbegaafd? 

Door: Sylvia Tas en Johanneke de Hoop

Vaak komen mensen er pas op volwassen leeftijd achter dat ze (mogelijk) hoogbegaafd zijn door persoonlijke problemen, partners of eigen kinderen. Er gaat dan een heel nieuwe en misschien zelfs wel verwarrende wereld open. Op deze avond geven we een inleiding in de huidige kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ook zal er veel aandacht zijn voor ervaringen van de aanwezigen.


27-10-2020 HB-Café Enschede: Hoogbegaafd & Liefdesrelaties 

Door: Arja Roozemond

Arja Roozemond bespreekt enkele uitdagingen die inherent zijn aan partnerrelaties. Is dat voor hoogbegaafden anders? Wat is daar eigenlijk over bekend? En hoe zit het met het persoonlijke verhaal, hoe doe je dit zelf?
Komen hoogbegaafden specifieke problemen tegen in intieme relaties?


(nieuwe datum volgt) HB-Café Haarlem: Hoogbegaafden en relaties

 Door: Dineke van Kooten

Hoogbegaafden en relaties, hoogbegaafden en de liefde. Is dat ingewikkelder of juist grootser dan niet-hoogbegaafde mensen ervaren? Wat zijn de uitdagingen en wat de valkuilen voor hoogbegaafden? Wat zijn de overeenkomsten met niet-hoogbegaafden en wat zijn de verschillen? Als een hoogbegaafde niet alleen hoog intelligent, maar ook hoog sensitief, hoog seksueel en hoog spiritueel is, dan kan het toch niet anders dan dat ook relaties intensiefs zijn, zou je zeggen.

 

 

 


S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten

samen, actief, analytisch, interactief, eigenzinnig

Verveel je je in de vakantie?
Duurt de vakantie vaak te lang?
Doe je graag iets samen met peers?
Hou je van uitdagende activiteiten?

 

Dan zijn de S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten van iQBegrijp iets voor jou.

 

In de meeste schoolvakanties organiseert iQBegrijp uitdagende, gezellige, actieve (of juist niet) en eigenzinnige activiteiten voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Elke keer doen we iets anders. Heb je zelf een leuk idee? Laat het dan weten. Misschien wordt jouw idee wel één van de activiteiten.

Je kunt je aanmelden via de aanmeldknop in de beschrijving van de geplande activiteiten op deze pagina.

 

* S.A.A.I.E. = Samen Analytisch Actief Interactief Eigenzinnig

 

Heb je vragen en/of wil je meer info, bel of mail dan gerust via 06-42151759 of info@iQBegrijp.nl.

 


Toffe Peers


Verken het heelal op sterrenkundekamp


De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) is dé vereniging voor jongeren die geïnteresseerd zijn in astronomie. De JWG heeft verschillende afdelingen door het hele land, een eigen sterrenkunde-magazine speciaal voor jongeren en leuke kampen. Jaarlijks organiseert de JWG een tweetal zomerkampen, een voor jongeren van 8 tot 13 jaar en een kamp voor tieners van 13 tot 18 jaar.

JOKA
Hoe vaak gebeurt het nou niet dat je ´s nachts naar boven kijkt en alleen maar de helderste sterren kunt zien? Helaas zal de gemeente de straatlantaarns niet uitdoen. Als dat zou gebeuren zou je wel meer sterren zien, maar ook dan zijn al die nevels van de foto’s nog steeds onbereikbaar. Het Jongerenkamp is dé oplossing! Samen met andere jonge sterrenkundigen ga je namelijk naar Ootmarsum toe. Het is daar fantastisch donker, want je zit er ver van de grote steden.

 

Als het helder is trek je meteen een warme trui aan om samen met de begeleiders sterrenbeelden op te zoeken die je ´s middags hebt leren kennen, of je kijkt door een telescoop naar een vaag neveltje of een mooie planeet. Dat betekent dus lekker lang opblijven! Ook overdag wordt er aan sterrenkunde gedaan. Er worden praatjes en cursussen gehouden, maar je kan ook je eigen raket of planeet knutselen!
Natuurlijk doen we overdag ook allerlei andere dingen. Sport, spelletjes, een speurtocht en lekker zwemmen! En mocht het weer per ongeluk tegenzitten, dan wordt er binnen een hoop lol gemaakt, je hebt dus sowieso een week lang een heleboel plezier!
Het jongerenkamp is bedoeld voor iedereen van 8 tot 13 jaar, voor de beginnend en de ervaren sterrenkundige. Het kamp kost ongeveer 189 euro per persoon incl. lidmaatschap van de JWG!

 

In 2020 zijn de jongerenkampen op de volgende data:

  • 1e Jongerenkamp: zo 26 juli t/m za 1 augustus 2020
  • 2e Jongerenkamp: zo 2 augustus t/m za 8 augustus 2020


Kijk voor meer informatie en het aanmeldingsformulier op http://www.sterrenkunde.nl/jwg/zomerkampen of mail naar jwg-joka@sterrenkunde.com

 


 

Educatieve dagjes uit voor kinderen

 

Op deze site staat een overzicht met 'educatieve dagjes uit voor kinderen'. Leuk voor in de (zomer)vakantie of voor een dagje weg in het weekend!

 

Ook hier zijn leuke uitjes te vinden: 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.


 

CoderDojo


Een uitdaging voor vele hb-kinderen!?

Programmeren voor kids. Misschien ook wel bij jou in de buurt.

Lees meer>>

 

 

 

Boekrecensie

Hoogbegaafde senioren

"Hoogbegaafde senioren"

Noks Nauta & Ine Schouwstra.

In dit boek van de IHBV staat de doelgroep ‘Hoogbegaafde senioren’ centraal. Een mooie eerste aanzet voor deze doelgroep. Het boek is een weergave tussen theorie en praktijk.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.'