Overige activiteiten

Onderstaande activiteiten zijn niet georganiseerd door of in samenwerking met Choochem, maar wel aanbevolen door Choochem:


Activiteiten georganiseerd door het IHBV

 

Op de site van het IHBV staat een breed scala aan activiteiten genoemd, die Choochem graag onder uw aandacht brengt. Voor een overzicht van deze activiteiten, en voor het aanmelden bij een HB-café, verwijzen we u door naar de agenda van het IHBV.

 

Een greep uit de agenda:

 

Wat kun je als HB-er leren van de filosofie achter yoga?
Vrijdag 17 januari EINDHOVEN
Door: Petri Barten
Deze avond gaat over yoga en wat je al hoogbegaafde van de filosofie hierachter kunt leren.

 

Borrel HB café jong volwassenen
Vrijdag 17 januari UTRECHT
Jong IHBV, onderdeel van het IHBV, is een netwerk opgezet door en voor hoogbegaafde jongvolwassenen. Tot nu toe bestonden de bijeenkomsten uit borrels, maar komend jaar willen we dit uitbreiden met activiteiten rondom diverse thema’s en levensfases.

 

Hoogbegaafd ouderschap
Vrijdag 17 januari VLISSINGEN
Door: Sylvia Tas
Veel volwassenen komen er via hun kinderen achter dat ze zelf (ook) hoogbegaafd zijn. Voor die kinderen is tegenwoordig veel hulp en begeleiding mogelijk, maar wat doe je als hoogbegaafde ouder?


De kern van je talenten (volgeboekt)
Donderdag 23 januari BREDA
Door: Pauline Coret
Hoogbegaafden kunnen vaak heel veel verschillende dingen en kunnen die ook goed. Maar wat ze allemaal doen, heeft niet per se met talent te maken. Daardoor kan het gebeuren dat ze snel verveeld raken, hun motivatie verliezen en het idee hebben dat wat ze doen, toch niet echt bij hen past.

 

Wat is jouw kompas? Hoogsensitiviteit nader bekeken en begrepen. (volgeboekt)
Vrijdag 31 januari DELFT
Door: Pauline Coret
Veel hoogbegaafden zijn hoogsensitief. Is een HSP dan ook vaker hoogbegaafd en hoe komt dat dan, wat zijn de verschillen? Interessante vragen, waarop Pauline graag een antwoord geeft!

 

De kunst van kiezen
Vrijdag 31 januari Gorinchem
Door: Daisy Sanches
Ontdek wat jou kan helpen om krachtige en doorleefde keuzes te maken die goed zullen zijn voor jou en je leven. Meestal worden er ter plekke een aantal prachtige beslissingen genomen. Je zult niet de eerste zijn die met een kakelverse keuze naar huis gaat!

 

Jongvolwassen en hoogbegaafd
Vrijdag 31 januari GRONINGEN
Door: Sanne Vink
Veel mensen die (nog) niet weten of ze hoogbegaafd zijn vragen zich af waarom ze zich “anders” voelen. Het kan helpen om meer te leren over hoogbegaafdheid en over de rol die het in je leven speelt. En vooral: hoe je die eigenschappen als jongvolwassene voor je kunt laten werken. De avond biedt een mix van kennis, handvatten en ontmoeting met leeftijdsgenoten.

 

• Snelle denkers, creatieve oplossingen?
Vrijdag 7 februari ARNHEM
Door: Annemiek van Soest
We gaan Frisdenken! Het onderwerp waarmee we aan de slag gaan is nog even geheim. Maar let op, de vuistregel voor frisdenken is: hoe minder je van het onderwerp af weet, hoe frisser je denkt.

 

Een relatie met hoogbegaafdheid (volgeboekt)
Vrijdag 14 februari UTRECHT
Door: Arja Roozemond
Zijn de uitdagingen die inherent zijn aan partnerrelaties anders voor hoogbegaafden? Wat is daar eigenlijk over bekend? En hoe zit het met het persoonlijke verhaal, hoe doe je dit zelf?

 

Levenskunst: Op zoek naar zin
Donderdag 27 februari HAARLEM
Door: Mirjam Visser-Fuchs
Hoe leef je een leven dat de moeite waard is? Wat geeft je leven zin en kun je daar zelf iets aan doen? En hoe ga je om met het gevoel van zinloosheid? Deze avond geeft jou niet ‘het Antwoord’, maar wel de gelegenheid om deze vragen nader te onderzoeken met anderen.

 

Indien een HB-Café volgeboekt is kun je jezelf plaatsen op de wachtlijst door dit formulier in te vullen. Het IHBV neemt dan contact met je op wanneer een plaats beschikbaar komt. Ze nemen alleen wachtlijstaanmeldingen die op deze wijze aangeleverd worden in behandeling.

  


Als kinderen anders leren; problemen en oplossingen

 

Kernvisiecoaches Janine Mol en Jacqueline Kint organiseren dinsdag 28 januari de voorlichtingsavond “Als kinderen anders leren; problemen en oplossingen” in Bergen op Zoom.

 

Kinderen met leerproblemen, je kunt daarbij denken aan dyslexie, dyscalculie en concentratieproblemen, en sociaal emotionele problemen, zoals faalangst, examenvrees en een negatief zelfbeeld, zijn niet gedoemd om daar hun hele schooltijd last van te hebben. De Kernvisie methode helpt deze kinderen om op een andere manier te leren, juist door gebruik te maken van hun talenten en niet door te gaan op datgene wat eerder niet lukte.

 

Vaak ligt de focus op het opnieuw aanbieden van bijvoorbeeld spellingregels in de hoop dat ze deze keer wel blijven hangen. Dit sluit niet aan bij de leerstijl van het kind, waardoor het resultaat opnieuw niet afdoende zal zijn. Door gebruik te maken van de capaciteiten van het kind, zijn zij wél in staat om te automatiseren, wat nodig is om meer vanzelfsprekend te kunnen lezen, spellen en rekenen.

 

Tijdens deze informatiebijeenkomst wordt uitgelegd hoe en waarom de Kernvisie methode jouw kind kan helpen. De avond wordt gepresenteerd door Wim Bouman, ontwikkelaar van de Kernvisie methode en auteur van het boek ‘Krachtig anders leren’.

 

Aanmelding vooraf is gewenst in verband met het aantal beschikbare plaatsen. De toegang is € 7,50 per persoon incl. koffie of thee.

 

Informatie en aanmelding: https://www.kernvisiemethode.nl/agenda/informatieavond-BergenopZoom-200128

 

Vergeet niet jezelf op 'aanwezig' te zetten op ons Facebook evenement!


Wijkgebouw de Wijk
Ooitas 3
4617 LT Bergen op Zoom


HB0522 Speelmiddag

Lekker spelen en ontmoeten!


Tijdens een speelmiddag van HB0522 kunnen (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen en hun gezinsleden gezellig spelen, praten, workshops/lezingen volgen, maar vooral contact met elkaar maken.

 

HB0522 organiseert weer een speelmiddag voor (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen en hun gezinsleden, met als doel contacten op te doen met ontwikkelingsgelijken. Samen spelen en ontmoeten in een kleinschalige setting!
De organisatie is in handen van Sjoerd Dirk Meijer (iQBegrijp), Ragnild Zonneveld (Vroegwijs), Mariette Dijkstra (Biqkels), Jonna Vernes (The Mindful Lawyer) en Nina Oosterveen (Oosterveen Advies), die de speelmiddag op vrijwillige basis begeleiden.

 

De speelmiddag vindt plaats op zaterdag 11 januari 2020 van 14.00-17.00 in Meppel.
Kinderactiviteiten zijn gericht op kinderen van ongeveer 2 t/m 12 jaar, maar gezinsleden van alle leeftijden zijn welkom. Ook voor oudere kinderen en jongeren zijn er voldoende spellen aanwezig!
Kinderen kunnen samen spelen, spelletjes doen en knutselen. Voor ouders is er een koffietafel om samen met andere ouders ervaringen te kunnen uitwisselen.
Deze keer staan de volgende workshops op het programma:

 

Voor ouders:

Lezing Reflexintegratie en hoogbegaafdheid
In deze interactieve lezing voor de ouders zal Sjoerd Dirk Meijer van iQBegrijp meer vertellen en laten zien over wat (primaire) reflexen zijn, welk nut ze hebben, waarom het integreren van deze reflexen handig kan zijn, welke verschillende manieren van reflexintegratie er bestaan en in hoeverre er een link is met hoogbegaafdheid. Daarnaast zal hij kort ingaan op de wetenschappelijke achtergrond van reflexintegratie.

 

Voor kinderen:

Workshop Sterrenkunde
Over onze Zon, Maan en de planeten weet je misschien al wat. Maar wist je ook dat er sterren zijn die wel 100x zwaarder zijn dan de Zon? Zware sterren veranderen aan het eind daarvan in pulsars of zwarte gaten. In deze workshop vertellen we daar meer over, en ga je zelf een pulsar knutselen om mee naar huis te nemen. Uiteraard is er ook tijd om zelf vragen te stellen over allerlei sterrenkundige onderwerpen. Deze workshop voor kinderen van ± 7 jaar en ouder wordt gegeven door Ilse van Bemmel. Zij werkt voor JIVE in Dwingeloo.

 

Entree is €4,00 p.p. tot max. €15,00 voor het hele gezin. Onder de 2 jaar gratis.
(Dit betreft een onkostenvergoeding voor materialen, ruimtehuur, koffie/thee/ranja, versnaperingen en een vergoeding voor externe workshopgevers.)

 

Meer informatie is te vinden op http://www.HB0522.nl.

 


S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten

samen, actief, analytisch, interactief, eigenzinnig

Verveel je je in de vakantie?
Duurt de vakantie vaak te lang?
Doe je graag iets samen met peers?
Hou je van uitdagende activiteiten?

 

Dan zijn de S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten van iQBegrijp iets voor jou.

 

In de meeste schoolvakanties organiseert iQBegrijp uitdagende, gezellige, actieve (of juist niet) en eigenzinnige activiteiten voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Elke keer doen we iets anders. Heb je zelf een leuk idee? Laat het dan weten. Misschien wordt jouw idee wel één van de activiteiten.

Je kunt je aanmelden via de aanmeldknop in de beschrijving van de geplande activiteiten op deze pagina.

 

* S.A.A.I.E. = Samen Analytisch Actief Interactief Eigenzinnig

 

Heb je vragen en/of wil je meer info, bel of mail dan gerust via 06-42151759 of info@iQBegrijp.nl.


HB&ZO... THEMA-OCHTENDEN VOOR OUDERS OVER HOOGBEGAAFDHEID

Vanaf 15 november aanstaande organiseert Suzanne van Haaften voor ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen 4 op zichzelf staande koffie-ochtenden op vrijdagen, 1 ochtend per maand, waarbij steeds een thema gerelateerd aan hoogbegaafdheid aan bod komt. De ochtenden zijn kleinschalig en informeel en er is beperkt plaats.

 

Lijkt het je leuk om met andere ouders samen te komen om te kunnen praten over dingen die jij als ouder tegenkomt bij het opvoeden van je hoogbegaafde kind(eren) en spreken de thema’s je aan? Meld je dan aan via mijn website.

 

Van harte welkom!

 

www.lichtblauwvoorjou.nl

HB&zo thema-ochtenden over hoogbegaafdheid 


ONTMOETINGSGROEP VOOR OUDERS VAN (deels) THUISZITTENDE HB-ers

Ben jij ouder van een (deels) thuiszittende hb-er?

 

Wanneer je (hb)kind thuis komt te zitten, betekent dit voor jullie als ouders zowat een baan erbij; een waar je meestal niet voor bent opgeleid. De opvang van je vaak getraumatiseerde of depressieve kind vraagt álles. Niet alleen moet je het kind emotioneel opvangen en vaak ook provisorisch zijn of haar onderwijs verzorgen (als het kind daar al aan toe is), daarnaast is het noodzakelijk dat een van jullie thuisblijft om voor opvang te zorgen én moet de vaak lange en stroperige discussie (of strijd) aan worden gegaan met diverse partijen die jouw kind zo snel mogelijk weer naar school willen hebben, ook wanneer je ziet dat je kind daar nog niet aan toe is. Naast ouder moet je ineens coach, therapeut, leerkracht en onderhandelaar zijn, en daarnaast juridisch zijn onderlegd op het gebied van leerplicht, passend onderwijs en maatwerk. En dit alles soms onder (een gevoel van) dreiging.

 

Als ouder zet je, kortom, méér dan alle energie die je hebt in voor je kind en raak je gedurende het hele traject, dat soms jaren duurt, in toenemende mate uitgeput en geïsoleerd. Het kan dan fijn zijn om te kunnen delen met mensen die hetzelfde meemaken. Om die reden organiseer ik ontmoetingsgroepen in Driebergen, steeds in een serie van 4 avonden.

 

Tijdens de avonden is er ruimte voor jou met jouw verhaal en de gevoelens die daarbij horen; je hoeft even niet ‘sterk’ te zijn. Er zal ruimte zijn voor het uitwisselen van informatie en van do’s en dont’s. Eventueel werken we met thema’s of specifieke vraagstellingen, al naar gelang de behoefte van de deelnemers.

 

Er kunnen maximaal 10 ouders deelnemen, om het gevoel van intimiteit en veiligheid te waarborgen.

 

De data voor de aankomende groep zijn: 8 en 22 januari, 5 en 19 februari 2020

Tijd: 19.30u tot 22.00u

Kosten: € 60,- voor 4 avonden

 

Voor meer info en aanmelding, klik op de volgende link: www.lichtblauwvoorjou.nl/thuiszitters-ouders/


Toffe Peers


 

Educatieve dagjes uit voor kinderen

 

Op deze site staat een overzicht met 'educatieve dagjes uit voor kinderen'. Leuk voor in de (zomer)vakantie of voor een dagje weg in het weekend!

 

Ook hier zijn leuke uitjes te vinden: 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.


 

CoderDojo


Een uitdaging voor vele hb-kinderen!?

Programmeren voor kids. Misschien ook wel bij jou in de buurt.

Lees meer>>

 

 

 

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'