Overige activiteiten

Onderstaande activiteiten zijn niet georganiseerd door of in samenwerking met Choochem, maar wel aanbevolen door Choochem:


Activiteiten georganiseerd door het IHBV

 

Op de site van het IHBV staat een breed scala aan activiteiten genoemd, die Choochem graag onder uw aandacht brengt. Voor een overzicht van deze activiteiten, en voor het aanmelden bij een HB-café, verwijzen we u door naar de agenda van het IHBV.

In de persconferentie van 23 maart is gemeld dat alle bijeenkomsten tot 1 juni opgeschort worden. Het IHBV neemt Covid-19 serieus en volgt daarom de richtlijnen van het RIVM en de overheid.
De meeste van de geplande HB-Cafés zullen daarom worden verplaatst naar een nieuwe datum.
Als een HB-Café wordt verplaatst en je hebt je reeds ingeschreven, krijg je daar persoonlijk bericht van op het mailadres dat je hebt opgegeven. Je inschrijving blijft geldig voor de nieuw geplande datum.
Mocht je die datum niet kunnen, dan kun je kiezen om je inschrijfgeld te doneren aan het IHBV, of om restitutie te vragen via het emailadres van het betreffende HB-Café.
Het IHBV onderzoekt inmiddels alternatieven zoals de mogelijkheden tot online samenkomen. Zodra wij hier meer over weten, horen jullie van ons!

Ook ons Jubileumfeest dat we op 16 mei zouden houden, wordt door deze maatregelen getroffen. Samen met de locatie en de sprekers gaan we op zoek naar een nieuwe datum in een periode waar we niet of minimaal door Covid-19 maatregelen belemmerd worden

 

Een greep uit de agenda:

 

Je eigen bedrijf de baas (Nieuwe datum volgt)

Donderdag 2 april DEVENTER
Door: Miranda Apeldoorn

Weet jij waarom je niet voor jezelf durft te beginnen, terwijl je barst van de talenten, zin hebt deze te gebruiken en in de wereld te zetten?
In loondienst ben je vaak bereid je aan te passen, je houdt je in en kijkt wat er van je gevraagd wordt.
Aanpassen bevredigt echter niet. Hoe zet je wel jouw talenten in de wereld?


Hoogbegaafd & liefdesrelaties (informatie volgt nog)

Dinsdag 14 april ENSCHEDE
Door: Arja Roozemond

Arja Roozemond bespreekt enkele uitdagingen die inherent zijn aan partnerrelaties. Is dat voor hoogbegaafden anders? Wat is daar eigenlijk over bekend? En hoe zit het met het persoonlijke verhaal, hoe doe je dit zelf?
Komen hoogbegaafden specifieke problemen tegen in intieme relaties?


Hoogbegaafden en relaties (nieuwe datum volgt nog)

Donderdag 16 april HAARLEM

Door: Dineke van Kooten

 

Hoogbegaafden en relaties, hoogbegaafden en de liefde. Is dat ingewikkelder of juist grootser dan niet-hoogbegaafde mensen ervaren? Wat zijn de uitdagingen en wat de valkuilen voor hoogbegaafden? Wat zijn de overeenkomsten met niet-hoogbegaafden en wat zijn de verschillen? Als een hoogbegaafde niet alleen hoog intelligent, maar ook hoog sensitief, hoog seksueel en hoog spiritueel is, dan kan het toch niet anders dan dat ook relaties intensiefs zijn, zou je zeggen.

 

HB en ondernemen (informatie volgt nog)

Vrijdag 17 april ALKMAAR

Door: Nick Groof

Hoogbegaafden zijn intelligent, autonoom, gevoelig en creatief. Met die kenmerken heb je een goede basis om te gaan ondernemen of te werken als zelfstandig professional. Maar ondernemen of zelfstandig werken vraagt ook andere persoonskenmerken en vaardigheden – waar hoogbegaafden weer niet (allemaal) goed in zijn. Deze avond is gericht op (toekomstige) ondernemers én mensen die hun werk op een ondernemende manier doen.

 

De staat van hoogbegaafdheid (beginnerscafé)

Vrijdag 5 juni ZWOLLE

Door: Ali Hekman en Marga Spanjaars

Wanneer je als volwassene ontdekt dat je (mogelijk) hoogbegaafd bent, gaat er een heel nieuwe en vaak verwarrende wereld voor je open. Met dit beginnerscafé geven we inzicht over wat hoogbegaafdheid is en wat het voor jou kan betekenen. Vragen als wat je hebt ervaren toen je ontdekte dat je hoogbegaafd bent of hoe je met hoogbegaafdheid om kunt gaan staan centraal.


Ben jij een creatieve snelle denker of gewoon hoogbegaafd?

Vrijdag 5 juni VLISSINGEN (verzet van 13 maart)

Door: Sylvia Tas en Johanneke de Hoop

Vaak komen mensen er pas op volwassen leeftijd achter dat ze (mogelijk) hoogbegaafd zijn door persoonlijke problemen, partners of eigen kinderen. Er gaat dan een heel nieuwe en misschien zelfs wel verwarrende wereld open. Op deze avond geven we een inleiding in de huidige kennis over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Ook zal er veel aandacht zijn voor ervaringen van de aanwezigen.


HB en ondernemen

Vrijdag 19 juni ALKMAAR (verzet van vrijdag 17 april )

Door: Nick Groof

Hoogbegaafden zijn intelligent, autonoom, gevoelig en creatief. Met die kenmerken heb je een goede basis om te gaan ondernemen of te werken als zelfstandig professional. Maar ondernemen of zelfstandig werken vraagt ook andere persoonskenmerken en vaardigheden – waar hoogbegaafden weer niet (allemaal) goed in zijn. Deze avond is gericht op (toekomstige) ondernemers én mensen die hun werk op een ondernemende manier doen.

 

 

Bruisend Jubileum 10 jaar IHBV   (Nieuwe datum wordt gezocht!!)

Zaterdag 16 MEI 2020  

Ons 10-jarig bestaan wordt gevierd met een Bruisend Jubileum op 16 mei in hotel Figi in Zeist. We krijgen in ieder geval medewerking van Erik van den Boom (dj Erik Arbores), Dolores Leeuwin, Joris Luyendijk en Frans Corten.
Bovendien wordt de gedichtenbundel 'Dichter bij HB' gepresenteerd.

 

Programma

Wat kun je allemaal verwachten?

Tijd 

Omschrijving
13.00-13.30 Ontvangst met bubbels
13.30-13.45 Opening door voorzitter Rianne van de Ven
13.45-14.45 Dolores Leeuwin en Erik van den Boom/DJ Erik Arbores dubbelinterview
14.45-15.00 Intermezzo met Frans Corten
15.00-15.30 Pauze met koffie/thee
15.30-15.55 Presentatie gedichtenbundel Dichter bij HB
15.55-16.55 Joris Luyendijk dubbelinterview met nu nog mystery guest.*
16.55-17.00 Afsluiting
17.00-18.00 Borrel


* We maken de tweede spreker zo snel mogelijk bekend

 

Inschrijven en toegangsprijzen

De normale prijs voor ons Bruisend Jubileum is € 60. 

Alle deelnemers krijgen na afloop een exemplaar van de dichtbundel Dichter bij HB mee naar huis.

Inschrijven doe je door het inschrijfformulier in te vullen. Je kunt direct online betalen. Zorg dus dat je je betaalbenodigdheden bij de hand hebt.

 


S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten

samen, actief, analytisch, interactief, eigenzinnig

Verveel je je in de vakantie?
Duurt de vakantie vaak te lang?
Doe je graag iets samen met peers?
Hou je van uitdagende activiteiten?

 

Dan zijn de S.A.A.I.E.-vakantieactiviteiten van iQBegrijp iets voor jou.

 

In de meeste schoolvakanties organiseert iQBegrijp uitdagende, gezellige, actieve (of juist niet) en eigenzinnige activiteiten voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Elke keer doen we iets anders. Heb je zelf een leuk idee? Laat het dan weten. Misschien wordt jouw idee wel één van de activiteiten.

Je kunt je aanmelden via de aanmeldknop in de beschrijving van de geplande activiteiten op deze pagina.

 

* S.A.A.I.E. = Samen Analytisch Actief Interactief Eigenzinnig

 

Heb je vragen en/of wil je meer info, bel of mail dan gerust via 06-42151759 of info@iQBegrijp.nl.

 


Toffe Peers


Verken het heelal op sterrenkundekamp


De Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) is dé vereniging voor jongeren die geïnteresseerd zijn in astronomie. De JWG heeft verschillende afdelingen door het hele land, een eigen sterrenkunde-magazine speciaal voor jongeren en leuke kampen. Jaarlijks organiseert de JWG een tweetal zomerkampen, een voor jongeren van 8 tot 13 jaar en een kamp voor tieners van 13 tot 18 jaar.

JOKA
Hoe vaak gebeurt het nou niet dat je ´s nachts naar boven kijkt en alleen maar de helderste sterren kunt zien? Helaas zal de gemeente de straatlantaarns niet uitdoen. Als dat zou gebeuren zou je wel meer sterren zien, maar ook dan zijn al die nevels van de foto’s nog steeds onbereikbaar. Het Jongerenkamp is dé oplossing! Samen met andere jonge sterrenkundigen ga je namelijk naar Ootmarsum toe. Het is daar fantastisch donker, want je zit er ver van de grote steden.

 

Als het helder is trek je meteen een warme trui aan om samen met de begeleiders sterrenbeelden op te zoeken die je ´s middags hebt leren kennen, of je kijkt door een telescoop naar een vaag neveltje of een mooie planeet. Dat betekent dus lekker lang opblijven! Ook overdag wordt er aan sterrenkunde gedaan. Er worden praatjes en cursussen gehouden, maar je kan ook je eigen raket of planeet knutselen!
Natuurlijk doen we overdag ook allerlei andere dingen. Sport, spelletjes, een speurtocht en lekker zwemmen! En mocht het weer per ongeluk tegenzitten, dan wordt er binnen een hoop lol gemaakt, je hebt dus sowieso een week lang een heleboel plezier!
Het jongerenkamp is bedoeld voor iedereen van 8 tot 13 jaar, voor de beginnend en de ervaren sterrenkundige. Het kamp kost ongeveer 189 euro per persoon incl. lidmaatschap van de JWG!

 

In 2020 zijn de jongerenkampen op de volgende data:

  • 1e Jongerenkamp: zo 26 juli t/m za 1 augustus 2020
  • 2e Jongerenkamp: zo 2 augustus t/m za 8 augustus 2020


Kijk voor meer informatie en het aanmeldingsformulier op http://www.sterrenkunde.nl/jwg/zomerkampen of mail naar jwg-joka@sterrenkunde.com

 


 

Educatieve dagjes uit voor kinderen

 

Op deze site staat een overzicht met 'educatieve dagjes uit voor kinderen'. Leuk voor in de (zomer)vakantie of voor een dagje weg in het weekend!

 

Ook hier zijn leuke uitjes te vinden: 10 leuke uitjes voor hoogbegaafde kinderen.


 

CoderDojo


Een uitdaging voor vele hb-kinderen!?

Programmeren voor kids. Misschien ook wel bij jou in de buurt.

Lees meer>>

 

 

 

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.'