Religie trekt hoogbegaafde niet aan

NEW YORK - Intelligente mensen zijn minder geneigd te geloven. Dat beweren drie Amerikaanse psychologen in een nieuwe studie.

 

De psychologen onderzochten 63 studies naar geloof en intelligentie. 53 van die studies toonden een negatief verband tussen geloof en intelligentie aan, aldus het onderzoek. Een van de onderzoeken loopt al sinds 1921 en volgt 1500 hoogbegaafden van kinds af aan.De wetenschappers concluderen dat zeer intelligente mensen zich niet -aangetrokken voelen tot religie omdat ze die irrationeel vinden.

 

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."