Hoogbegaafde pubers - Onderweg naar hun toekomst

 

Andere vriendschapsverwachtingen, studie- problemen, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, perfectionisme en te veel aanpassen. Dit is slechts een greep uit zaken die in het leven van hoogbegaafde pubers kunnen spelen. Voor ouders van hoogbegaafde pubers en voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs is er een interessant en goed leesbaar boek uit gekomen waarin echte levensverhalen worden gekoppeld aan theorieën overen inzichten in hoogbegaafdheid. Op boeiende wijze worden zaken als copingsmechanismen, G-denken, executieve functies, onderpresteren en faalangst uitgelegd in aparte kaders. Daaromheen vertellen elf jongeren hun verhaal. 

 

Het is een boek met aangrijpende problemen geworden dat de lezer zal raken en herkenning zal oproepen. Maar gelukkig doet de lezer het boek aan het eind ook weer hoopvol dicht. Er is namelijk een oplossing. De lezer wordt meegenomen in de worsteling van de jongeren om hun eigen identiteit te vinden, vaak met hulp van buitenaf. Daarbij valt op dat een volwassene die vertrouwen heeft in de jongere, hem uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen en werkelijk interesse toont, veel kan betekenen. Een aanrader dus voor iedereen die met hoogbegaafde pubers te maken heeft en niet te vergeten voor jongeren zelf! 

 

Janneke Breedijk en Noks Nauta. Hoogbegaafde pubers. Onderweg naar hun toekomst. Pearson, Amsterdam. ISBN 9789026522543 Prijs: 17,50 euro 

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.


 

Meer informatie

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'