Recensie: Slimme Rick

Rick is een hoogbegaafde jongen, die zich in de klas verveelt. Hij zit vaak te dagdromen en voelt zich anders dan andere kinderen. Hij moet vaak nablijven en de juf lijkt het probleem niet echt te begrijpen. Ze denkt dat Rick geholpen is bij het maken van een werkstuk over poezen. Hij moet aan het werkstuk werken als de andere kinderen buiten aan het spelen zijn.

 

Gelukkig snappen de vader en moeder van Rick wel wat er aan de hand is. Zij gaan op school praten en langzaam veranderen er dingen. Rick maakt uiteindelijk een werkstuk over de dierenambulance en de hele klas wordt erbij betrokken. Zo voelt hij zich minder alleen en leert hij er een hoop bij. Niet alleen over de dierenambulance, maar ook over zichzelf!

 

‘Slimme Rick’ is een leuk leesboek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Hoogbegaafde kinderen zullen veel herkenning vinden in het verhaal. Ook is het boek goed bruikbaar om samen met je kind te lezen. Achter ieder hoofdstuk staan vragen die het kind uitdagen na te denken over zichzelf en die een opstapje geven voor een gesprek met je kind. Een voorbeeld van zo’n vraag is: ‘Heb jij al een manier gevonden om goed samen te werken met klasgenoten en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten?’ Het boek is opgenomen in de serie ‘WijZjes’.

 

Rineke Derksen. Slimme Rick.438 Media Uitgeverij, Steenwijk. ISBN 9789079603220 Prijs: 15.95 euro 

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.


 

Meer informatie

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'