Recensie: Slimme Rick

Rick is een hoogbegaafde jongen, die zich in de klas verveelt. Hij zit vaak te dagdromen en voelt zich anders dan andere kinderen. Hij moet vaak nablijven en de juf lijkt het probleem niet echt te begrijpen. Ze denkt dat Rick geholpen is bij het maken van een werkstuk over poezen. Hij moet aan het werkstuk werken als de andere kinderen buiten aan het spelen zijn.

 

Gelukkig snappen de vader en moeder van Rick wel wat er aan de hand is. Zij gaan op school praten en langzaam veranderen er dingen. Rick maakt uiteindelijk een werkstuk over de dierenambulance en de hele klas wordt erbij betrokken. Zo voelt hij zich minder alleen en leert hij er een hoop bij. Niet alleen over de dierenambulance, maar ook over zichzelf!

 

‘Slimme Rick’ is een leuk leesboek voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Hoogbegaafde kinderen zullen veel herkenning vinden in het verhaal. Ook is het boek goed bruikbaar om samen met je kind te lezen. Achter ieder hoofdstuk staan vragen die het kind uitdagen na te denken over zichzelf en die een opstapje geven voor een gesprek met je kind. Een voorbeeld van zo’n vraag is: ‘Heb jij al een manier gevonden om goed samen te werken met klasgenoten en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten?’ Het boek is opgenomen in de serie ‘WijZjes’.

 

Rineke Derksen. Slimme Rick.438 Media Uitgeverij, Steenwijk. ISBN 9789079603220 Prijs: 15.95 euro 

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.


 

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."