Ongekend Hoogbegaafd

Hoe is het om hoogbegaafd te zijn? Welke consequenties heeft dit voor je dagelijks leven, je opleiding en je relaties? Dit boek bevat dertien portretten: elf van volwassenen en twee van pubers die vertellen hoe ze hun weg hebben gevonden. De schrijfster, Jacqueline Lucas, heeft deze mensen geïnterviewd en is er goed in geslaagd de levensverhalen duidelijk en dicht bij de lezer te brengen. Het zijn indrukwekkende portretten geworden, waarbij vooral de enorme wilskracht en overlevingsdrang eruit springt. Want het pad van deze hoogbegaafden ging vaak niet over rozen. Onbegrip, onderpresteren, eenzaamheid en keuzestress…. Het komt allemaal aan bod. Veel personen uit het boek ontdekten pas op volwassen leeftijd dat ze hoogbegaafd werden en op dat moment vielen veel puzzelstukjes in elkaar. In deze vaak moeilijke omstandigheden, hebben deze hoogbegaafden er stuk voor stuk voor gekozen om op zoek te gaan naar wie ze ten diepste zijn. Op deze manier vinden ze een evenwicht tussen het trouw zijn aan zichzelf en het contact met de mensen om hen heen.

 

Ongekend hoogbegaafd is een inspirerend boek waarin veel volwassen hoogbegaafden herkenning zullen vinden. Ik heb lang gezocht naar een dergelijk boek, want er wordt vooral veel geschreven over de opvoeding van en het onderwijs aan het hoogbegaafde kind en helaas maar weinig over volwassen hoogbegaafden. En dat terwijl hier veel behoefte aan is. Dit boek is een echte aanraden voor iedere volwassene die net ontdekt heeft dat hij of zij hoogbegaafd is of die hieraan twijfelt. Achterin het boek zijn ook een paar interessante interviews opgenomen met specialisten over de consequenties voor het onderwijs. 

 

Jacqueline Lucas. Ongekend hoogbegaafd. De SchrijfWerkPlaats. ISBN 9789048900701. Prijs: 19,90 euro.

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.

 

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."