Ongekend Hoogbegaafd

Hoe is het om hoogbegaafd te zijn? Welke consequenties heeft dit voor je dagelijks leven, je opleiding en je relaties? Dit boek bevat dertien portretten: elf van volwassenen en twee van pubers die vertellen hoe ze hun weg hebben gevonden. De schrijfster, Jacqueline Lucas, heeft deze mensen geïnterviewd en is er goed in geslaagd de levensverhalen duidelijk en dicht bij de lezer te brengen. Het zijn indrukwekkende portretten geworden, waarbij vooral de enorme wilskracht en overlevingsdrang eruit springt. Want het pad van deze hoogbegaafden ging vaak niet over rozen. Onbegrip, onderpresteren, eenzaamheid en keuzestress…. Het komt allemaal aan bod. Veel personen uit het boek ontdekten pas op volwassen leeftijd dat ze hoogbegaafd werden en op dat moment vielen veel puzzelstukjes in elkaar. In deze vaak moeilijke omstandigheden, hebben deze hoogbegaafden er stuk voor stuk voor gekozen om op zoek te gaan naar wie ze ten diepste zijn. Op deze manier vinden ze een evenwicht tussen het trouw zijn aan zichzelf en het contact met de mensen om hen heen.

 

Ongekend hoogbegaafd is een inspirerend boek waarin veel volwassen hoogbegaafden herkenning zullen vinden. Ik heb lang gezocht naar een dergelijk boek, want er wordt vooral veel geschreven over de opvoeding van en het onderwijs aan het hoogbegaafde kind en helaas maar weinig over volwassen hoogbegaafden. En dat terwijl hier veel behoefte aan is. Dit boek is een echte aanraden voor iedere volwassene die net ontdekt heeft dat hij of zij hoogbegaafd is of die hieraan twijfelt. Achterin het boek zijn ook een paar interessante interviews opgenomen met specialisten over de consequenties voor het onderwijs. 

 

Jacqueline Lucas. Ongekend hoogbegaafd. De SchrijfWerkPlaats. ISBN 9789048900701. Prijs: 19,90 euro.

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.


 

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'