Aan het woord is... Willem Wind

Even voorstellen:

Naam:

Leeftijd:

Functie:

Te bereiken:

Willem Wind

54

Initiatiefnemer, ook in hoogbegaafdenland

w.wind@peerhoes.nl, 06-51645159

http://ikbenhoogbegaafd.nl/

Wat doet u in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven ben ik mede-eigenaar van een kleine kinderopvangorganisatie FKN. Daarnaast ben ik een beetje huisman, thuisonderwijzer en actief voor hoogbegaafden.

 

Wat heeft u met hoogbegaafdheid?

Ik kwam er op mijn 34e achter via Mensa dat ik hoogbegaafd was en eigenlijk vind ik het te apart voor woorden dat niemand daar eerder iets over zei. Ergens kan ik zeggen dat toen mijn leven begon. En dat wil ik voorkomen bij anderen of eerder duidelijk zien te maken. Het had niet zo lang hoeven duren en de informatie moet direct beter als je het ontdekt.

 

 

Wat heeft u met hoogbegaafdheid?  

Ik kwam er op mijn 34e achter via Mensa dat ik hoogbegaafd was en eigenlijk vind ik het te apart voor woorden dat niemand daar eerder iets over zei. Ergens kan ik zeggen dat toen mijn leven begon. En dat wil ik voorkomen bij anderen of eerder duidelijk zien te maken. Het had niet zo lang hoeven duren en de informatie moet direct beter als je het ontdekt.

 

Wat was uw eerste confrontatie met hoogbegaafdheid?  

Een kleine advertentie van Mensa waardoor ik de thuistest en daarna de echte test deed zonder ooit te twijfelen aan de uitkomst. Heel raar, eigenlijk.

 

Wat is volgens u het meest hardnekkige vooroordeel over hoogbegaafdheid?  

Het hardnekkigste vooroordeel is dat de andere mensen  nog steeds denken dat hoogbegaafden gewone normale mensen zijn die wat sneller kunnen denken. En al die andere zaken zijn ziektes en afwijkingen die niets met hoogbegaafdheid van doen hebben.

 

Wat is volgens u een dilemma binnen hoogbegaafdheid?

Het dilemma voor de groep is dat we vanwege onze minderheid en opvoeding(onderwijs) niet goed weten wie we zijn. We zijn wat argwanend, met een laag zelfbeeld en weinig (zelf)vertrouwen. Dat zorgt er voor dat veel initiatieven het niet halen terwijl de behoefte er wel is.

 

Wat is volgens u het interessantste aan hoogbegaafdheid? 

Het interessantste is de uitwerking te zien bij elke individuele hoogbegaafde. Snel maar ook moeten denken, gevoelige zintuigen en bijzonder hersengebruik geven met het eigen karakter en opvoeding interessante effecten. Daar kan ik lang naar zitten kijken. Vooral de verschillen tussen mannen en vrouwen is interessant, hierbij.

 

Wat is volgens u het leukste aan hoogbegaafdheid?

Het leukste is mezelf verrassen met iets waarvan ik dacht niet te kunnen. Zoals complex hoofdrekenen of een sport bedrijven. Met de juiste compositie van de details te zien, doel te stellen, rust te bewaren en hersens te focussen(net precies genoeg, zeker niet teveel) bereik je prestaties die ik niet verwacht had.

 

Wat is volgens u het meest onbekende aan hoogbegaafdheid?  

Het meest onbekende deel is toch dat ondanks de (oppervlakkige) verschillen die er zijn tussen hoogbegaafden, ze wel als een groep te definiëren zijn. Ondanks hun ADHD, HSP, burn-out, CVS, etc. is de basis het moeten denken en als er niets te denken valt dan gaat de hoogbegaafde automatisch het negatieve deel in.  

 

Welk symbool/plaatje zou u geven aan hoogbegaafdheid? 

Het symbool van hoogbegaafdheid is een ronkend brein. Veel input vergaren via alle zintuigen, veel verwerken aan info en dan iets nar buiten brengen van dit proces. 

 

Wat zou u op korte termijn willen doen (ongeacht haalbaarheid) voor hoogbegaafden?

Ik wil heel graag ’t Peerhoes openen! Via www.peerhoes.nl is veel te lezen. Met dit project zit ik in een spagaat. Om te beginnen heb ik startkapitaal nodig en daarvoor moet ik weten of er voldoende belangstelling is om ’t Peerhoes te bezoeken. Bij voldoende bezoekers kan ik van ’t Peerhoes een solide organisatie maken. Hoogbegaafden kunnen die belangstelling laten zien door een kleine donatie te geven. Maar hoogbegaafden (wat onzeker e.d.) hebben alleen  interesse in ’t Peerhoes als er iets gedaan wordt en dat kan nog niet omdat ik nog geen startkapitaal heb. Hoe kun je deze impasse doorbreken?

 

Wat is uw droom/wens voor hoogbegaafden?

Dat hoogbegaafden, net als vrouwen, homoseksuelen en andere minderheidsgroepen hun plek krijgen in de maatschappij. Dat ze min of meer geaccepteerd worden en dat elke hoogbegaafde zelf trots is en naar zijn aard leeft.

 

Welk boek of welke film over hoogbegaafdheid kunt u ons aanbevelen?

Geen enkele boek of film kan ik aanbevelen. Vaak gaat het over problemen en het overwinnen maar dat is voor die persoon leuk, niet voor de groep. Dus wil ik ze allemaal aanbevelen want hoe meer kennis komt over hoogbegaafdheid hoe beter het is.

 

Heeft u voor ons een case / voorbeeld mbt hoogbegaafdheid dat u met ons wilt delen?

Ik vind het belangrijk dat als iemand een jongen of man helpt met diens hoogbegaafdheid een plek te geven, dat diegene daarvoor minstens twee vrouwen helpt. Zij hebben onze hulp meer nodig omdat vooral de cognitieve kant van hoogbegaafdheid (soms) gezien wordt en maar zelden de intuïtieve kant. En hoogbegaafde vrouwen zijn o.a. daardoor in een nog mindere positie dan hoogbegaafde mannen.


 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."