Boekrecensie: Breinlink voor ouders

 

‘Engels…, dat leer ik nooit!’ Of: ‘Ik heb nog geen zin in mijn huiswerk. Ik wil eerst nog even gamen.’ Uitspraken die veel ouders wel herkennen. Hoe kun je als ouder je kind helpen om met meer plezier en motivatie aan het werk te gaan? De schrijvers van dit boek geven met behulp van de nieuwste wetenschappelijke inzichten handvatten voor het begeleiden van huiswerk. Een aanrader voor alle ouders, maar ook zeer geschikt voor docenten in met name het voortgezet onderwijs.

 

Wat het boek zo interessant maakt, is de praktische insteek. De schrijfsters vertellen in heldere, beeldende taal over de werking van de hersenen en vertalen deze wetenschappelijke feiten meteen door naar de praktijk. Het boek staat vol met handige tips en ideeën die het maken van huiswerk een stuk interessanter en uitdagender maken. Het gaat daarbij uit van de stelling dat alles wat valt te leren, zolang je maar oefent. Naast intelligentie bepaalt vooral doorzettingsvermogen of je ergens in zult slagen of niet. Een boeiend gedeelte in het boek is dan ook de uitleg over het verschil tussen een fixedmindset en een groei mindset. Kinderen en ouders met een fixedmindset gaan ervan uit dat vaardigheden en kwaliteiten vaststaan. Daarom zien zij inspanning als nutteloos en gaan zij fouten maken uit de weg. Kinderen en ouders met een groei mindset geloven dat je ergens beter in wordt door te oefenen en te leren van fouten. 

 

Dit boek is een echte aanrader voor ouders met hoogbegaafde kinderen. Er zit een apart boekje bij voor het kind zelf, boordevol leuke weetjes over de werking van het brein en tips die hieruit voortvloeien. De grappige tekeningen maken het geheel zeer aantrekkelijk en leesbaar. Hoogbegaafde kinderen zullen met meer motivatie hun huiswerk doen als zij snappen wat voor effect leren heeft. Bovendien geeft dit boek een nuchtere en ontspannen kijk op de functie van het fouten maken. Dat is iets waar veel hoogbegaafde kinderen moeite mee hebben. Dit boek kan hen verder helpen om te durven falen en door te zetten om hun doel te bereiken.

 

Gerjanne Dirksen &HuldaMöller. Breinlink voor ouders. Je kind helpen leren.Scriptum Psychologie. ISBN 9789055948208. Prijs: 19,95 euro.

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.


 

Meer informatie

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier is van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysische en emotionele beleving is heel anders."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'