Boekrecensie: Jij kan beter! Als je kind een onderpresteerder is.

 

‘Jij kan beter!’ Deze en andere negatieve uitspraken zijn regelmatig te vinden op het rapport van kinderen, van wie ouders en leerkrachten aanvoelen dat ze niet echt laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Onderpresteerders zijn vaak kinderen met een hoge intelligentie. Ze worden niet zo geboren, maar het onderpresteren is vaak een gevolg van jaren lang werken onder het niveau of te wel ‘in een hangmat liggen’, zoals de schrijfster van het boek het noemt. De kiem wordt meestal gelegd in het basisonderwijs, maar wordt pas echt zichtbaar in het voortgezet onderwijs. 

 

Tessa Kieboom is een autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid en directeur van het Centrum van Begaafdheidsonderzoek in Antwerpen. Op heldere wijze geeft zij meer inzicht in de problematiek van het onderpresteren met daarbij extra veel oog voor de hoogbegaafde leerling op de middelbare school. Onderpresteren is volgens haar niet gemakkelijk aan te pakken. Vaak is het een kwestie van jaren voordat de negatieve spiraal van demotivatie en passiviteit weer wordt omgebogen. Maar het is mogelijk, als de ouders en de school samenwerken om het kind in ieder geval die ene boodschap mee te geven: ‘Wij geloven in jou!’ Daarbij schuwt Kieboom het niet om de ouder kritisch naar zichzelf te laten kijken. Niet voor niets heeft zij een uitspraak van Carl Jung opgenomen: ‘Als er iets is wat we willen veranderen in het kind, moeten we eerst onderzoeken wat we precies willen veranderen en uitzoeken of het niet iets is dat we zouden moeten veranderen in onszelf.’

 

‘Jij kan beter’ is een nuchter en praktisch boek geworden met een heldere boodschap die dicht bij de natuurlijke intuïtie van de opvoeder aansluit. Het leest gemakkelijk weg, met name ook door het grote lettertype. Dit laatste geeft ook wel wat teleurstelling als je voor de eerste keer het boek opendoet en het komt niet erg serieus over. Als je het boek uit hebt gelezen, ben je dit gevoel echter al snel kwijt omdat het boek je energie en hoop geeft. Geen enkele jongere is hopeloos en het is echt mogelijk om onderpresteerders te helpen.

 

Tessa Kieboom. ‘Jij kan beter.’ Als je kind een onderpresteerder is. Witsand Uitgevers. ISBN 9789490382568. Prijs: 22,50 euro 

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.

 

Meer informatie

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."