Over de top. Haal het allerbeste uit jongeren

Is talent aangeboren of kan iedereen op een bepaald gebied de top bereiken? Hoe worden jongeren gemotiveerd om de zesjescultuur te ontstijgen? Hoe groot is daarin de invloed van opvoeders? En van werkgevers? Worden jongeren wel gelukkig als ze focussen op presteren? De schrijvers van dit boek doen een poging deze en andere vragen over talent te beantwoorden. Daarbij maken ze gebruik van modern onderzoek en van vooral van veel prikkelende verhalen van wetenschappers, topsporters, beroepsmusici, docenten en jongeren zelf. 

 

De schrijvers van het boek constateren dat er in Nederland door ouders en docenten te weinig aandacht wordt gegeven aan excellentie. De geschiedenis van dit land waarbij altijd veel aandacht was voor gelijkheid en tolerantie, komt hierbij aan bod. De laatste jaren is er in het onderwijs veel aandacht geweest voor jongeren die zorg en ondersteuning nodig hadden ten koste van de uitblinkers. De schrijvers waarschuwen dat dit in de toekomst als gevolg zal hebben dat Nederland last gaat krijgen van de wet van de remmende voorsprong, als er niet stevig ingezet op excellentie.   

 

Dit boek is werkelijk een feest om te lezen! Het leest gemakkelijk weg en is geweldig vormgegeven. Bovendien hoort er bij het een boek een website (www.overdetop.nl) waarop meer informatie en leuke filmpjes zijn te vinden. Het boek biedt concrete handvatten voor opvoeders om jongeren uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Het is daarom de moeite waard om gelezen te worden door docenten, jongerenwerkers en ouders.

 

Huub Nelis& Yvonne van Sark. Over de top. Haal het allerbeste uit jongeren.Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen. ISBN 9789021550602. Prijs: 24,95 euro.

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien Schollaart is docente en orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.

 

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'