Over de top. Haal het allerbeste uit jongeren

Is talent aangeboren of kan iedereen op een bepaald gebied de top bereiken? Hoe worden jongeren gemotiveerd om de zesjescultuur te ontstijgen? Hoe groot is daarin de invloed van opvoeders? En van werkgevers? Worden jongeren wel gelukkig als ze focussen op presteren? De schrijvers van dit boek doen een poging deze en andere vragen over talent te beantwoorden. Daarbij maken ze gebruik van modern onderzoek en van vooral van veel prikkelende verhalen van wetenschappers, topsporters, beroepsmusici, docenten en jongeren zelf. 

 

De schrijvers van het boek constateren dat er in Nederland door ouders en docenten te weinig aandacht wordt gegeven aan excellentie. De geschiedenis van dit land waarbij altijd veel aandacht was voor gelijkheid en tolerantie, komt hierbij aan bod. De laatste jaren is er in het onderwijs veel aandacht geweest voor jongeren die zorg en ondersteuning nodig hadden ten koste van de uitblinkers. De schrijvers waarschuwen dat dit in de toekomst als gevolg zal hebben dat Nederland last gaat krijgen van de wet van de remmende voorsprong, als er niet stevig ingezet op excellentie.   

 

Dit boek is werkelijk een feest om te lezen! Het leest gemakkelijk weg en is geweldig vormgegeven. Het boek biedt concrete handvatten voor opvoeders om jongeren uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Het is daarom de moeite waard om gelezen te worden door docenten, jongerenwerkers en ouders.

 

Huub Nelis& Yvonne van Sark. Over de top. Haal het allerbeste uit jongeren.Kosmos Uitgevers, Utrecht/Antwerpen. ISBN 9789021550602. Prijs: 24,95 euro.

 


 

Door Willemien Schollaart-Vogel.Willemien Schollaart is docente en orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders van (hoog-)begaafde kinderen en hun leerkrachten.

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."