Persoonlijke ontwikkeling en hoogbegaafdheid

Persoonlijke ontwikkeling gaat over de ontplooiing, groei van een persoon. Dit is een ingewikkeld en langdurig proces en wordt door vele factoren bepaald. Daarom zijn mensen zo verschillend. Elk mens heeft zijn eigen weg van ontwikkeling te gaan. Lichamelijke eigenschappen liggen genetisch vast. De mate waarin ze zichtbaar zijn, wordt bepaald door de plaats, tijd en omgeving waar men op dat moment is. Zo heeft elk persoon ook een karakter, dat voor een deel genetisch vastligt. De mate waarin een karakter ontwikkeld wordt, heeft ook te maken met de omstandigheden waarin iemand opgroeit (gezin, school, omgeving) en de reactie van die verschillende personen op deze persoon. 

 

Doordat weinig mensen weten wat hoogbegaafdheid is, door het vele aanpassen van hoogbegaafden en het ontbreken van spiegelbeelden, zijn hoogbegaafden niet altijd aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling toegekomen. Daarom biedt Choochem allerlei organisaties de mogelijkheid om cursussen en weekenden aan te bieden.

 

Lees verder:


Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'