Persoonlijke ontwikkeling en hoogbegaafdheid

Persoonlijke ontwikkeling gaat over de ontplooiing, groei van een persoon. Dit is een ingewikkeld en langdurig proces en wordt door vele factoren bepaald. Daarom zijn mensen zo verschillend. Elk mens heeft zijn eigen weg van ontwikkeling te gaan. Lichamelijke eigenschappen liggen genetisch vast. De mate waarin ze zichtbaar zijn, wordt bepaald door de plaats, tijd en omgeving waar men op dat moment is. Zo heeft elk persoon ook een karakter, dat voor een deel genetisch vastligt. De mate waarin een karakter ontwikkeld wordt, heeft ook te maken met de omstandigheden waarin iemand opgroeit (gezin, school, omgeving) en de reactie van die verschillende personen op deze persoon. 

 

Doordat weinig mensen weten wat hoogbegaafdheid is, door het vele aanpassen van hoogbegaafden en het ontbreken van spiegelbeelden, zijn hoogbegaafden niet altijd aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling toegekomen. Daarom biedt Choochem allerlei organisaties de mogelijkheid om cursussen en weekenden aan te bieden.

 

Lees verder:

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."