Verslag Excursiedagen

‘Wie veel vraagt, zal veel leren en veel onthouden’

(Francis Bacon,  Engels filosoof en staatsman, 1561 -1621)

 

Bij de kinderen die op de afgelopen excursiedagen van de partij waren, stond deze uitspraak op het lijf geschreven! Wat een nieuwsgierigheid en enthousiasme om te weten hoe het echt in elkaar zit, legden zij aan de dag. Of het nu ging om de hoeden die de koningin draagt op Prinsjesdag of hoe het mogelijk is dat een vliegtuig de lucht in komt…

 

De excursies voor kinderen van 8-12 jaar lijken echt in een behoefte te voorzien.  Even lekker samen zijn met kinderen die een brede interesse en lastige vragen hebben. Wat loopt de samenwerking dan opeens fantastisch! Even alle kennis opzuigen en voldaan weer naar huis gaan. Ik vond het een bijzondere ervaring, iedere excursiedag weer. Al die blije gezichten en het plezier dat afspat van het leren en het aangaan van nieuwe contacten.

 

Op 12 maart vond de excursie ‘Den Haag, stad vol kunst, geschiedenis en politiek’ plaats. Na een lastige quiz lieten we de ouders achter voor hun eigen programma en vertrokken we per tram naar de binnenstad van Den Haag. Daar liepen we een wandelroute waarbij verschillende musea werden aangedaan, zoals het Mauritshuis en het Haags Historisch Museum. Natuurlijk werd het standbeeld van Jantje en het torentje van Rutte niet overgeslagen. ’s Middags volgde een bezoek aan de Tweede Kamer en de Ridderzaal. 

 

Op 28 mei was er een heel bijzondere excursiedag in Delft, deels aan de TU en deels in het Science Centre. Op deze excursie kwamen een heleboel techneuten af. We leerden er van alles over vliegtuigen in een college door Jos Sinke, een docent van de Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Verder bekeken we de vliegtuighal, waar alle kinderen ook echt even in de cockpit mochten zitten. ’s Middags stond er een geweldige workshop Bruggen Bouwen op het programma met als hoogtepunt het testen van de zelfgemaakte bruggen. Vele ouders zullen nog eens terugkomen om deze geweldige plek nog eens rustig verder te bekijken met hun zoon of dochter (zie www. Sciencecentre.tudelft.nl)  

 

Op 25 juni was de laatste excursiedag gepland. Er kwam iemand van ExotesSerpenti om een demonstratie te geven met reptielen. De kinderen hebben weer genoten!

 

Voor het komende seizoen hopen we weer een nieuwe reeks excursies te organiseren. Neemt u gerust contact met ons op als u een goed idee hebt voor de invulling van zo’n dag. Bovendien krijgen wij regelmatig van ouders te horen dat er behoefte is aan excursies voor jongere kinderen (tot 8 jaar). We willen vragen of u contact met ons wilt opnemen als ook u hier behoefte aan hebt. We kunnen dan beter peilen hoe groot de behoefte hieraan is.

 

Mascha Burger, kinderpsycholoog

Willemien Schollaart, orthopedagoog (w.schollaart@dotado.info)

 

 

Meer informatie

Boekrecensie

Hoogbegaafde senioren

"Hoogbegaafde senioren"

Noks Nauta & Ine Schouwstra.

In dit boek van de IHBV staat de doelgroep ‘Hoogbegaafde senioren’ centraal. Een mooie eerste aanzet voor deze doelgroep. Het boek is een weergave tussen theorie en praktijk.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.'