Koehandel

Spel onderdelen:

Aantal spelers:

Spelduur:

Type spel:

Uitgegeven door:

Bijzonderheden:

95 kaarten

3-5

45-60 min

Kaartspel

Ravensburger

Á la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay 1996

 

Begin

De dierkaarten worden geschud en op een dichte stapel neergelegd. Iedere speler ontvangt geldkaarten met de volgende waarde: 2×0, 4×10 en 1×50. De overige geldkaarten worden terzijde gelegd.

 

Verloop 

De speler die aan de beurt is kan kiezen: 

 

  • of hij veilt de bovenste dierkaart;
  • of hij begint een koehandel met een medespeler.

 

De veiling

De actieve speler kruipt in de huid van de veilingmeester en draait de bovenste dierkaart om. Zijn medespelers mogen om de beurt een bod uitbrengen, waarbij het nieuwste bod het vorige bod moet overtreffen. Wil niemand meer hoger bieden, dan stopt de veilingmeester de veiling met de woorden: eenmaal, andermaal, verkocht!

De veilingmeester kan nu kiezen: 

 

  • of hij overhandigt het dier aan de hoogste bieder en ontvangt van hem het geboden bedrag;
  • of hij ontvangt het dier en overhandigt het geboden bedrag aan de hoogste bieder.

 

Is de gedraaide kaart een ezel, dan wordt het spel onderbroken om elke speler extra geld te overhandigen. De eerste keer ontvangt elke speler een geldkaart met waarde 50, de tweede keer waarde 100, de derde keer waarde 200, en de vierde keer waarde 500. De geldkaarten kunnen nooit gewisseld worden met de voorraad of met een medespeler. Als een speler niet gepast kan betalen, dan betaalt hij gewoon een hoger bedrag. De spelers moeten hun verkregen dierkaarten open voor zich neerleggen. 

 

De koehandel

Indien twee spelers eenzelfde dierkaart bezitten, kan de speler die aan de beurt is die speler een koehandel aanbieden. Hebben beide spelers 2 kaarten van hetzelfde dier, dan geldt de koehandel voor het paar! De uitdager brengt een bod uit door één of meer geldkaarten gesloten op tafel te leggen. Zijn medespeler kan kiezen: 

 

  • Of hij accepteert het bod ongezien. De uitdager ontvangt het dier.
  • Of hij brengt, ook gesloten, een tegenbod uit. 

Beide spelers bekijken het bod van hun tegenstander. De hoogste bieder ontvangt het dier, maar beide spelers behouden het bod van de tegenstander. Bij gelijke stand moet de uitdager nogmaals een bod uitbrengen. Zijn medespeler kan weer kiezen of hij het bod ongezien accepteert of een tegenbod uitbrengt. Is de stand nogmaals gelijk, dan ontvangt de uitdager het dier!

 

Als de laatste kaart is geveild, is koehandel verplicht tot alle dierkwartetten compleet zijn.

 

Eind

Dan is het spel ten einde en worden de punten geteld. Elk kwartet levert het aantal punten op dat op de dierkaart staat vermeld. Het totaal van de waarde van de kwartetten per speler wordt vermenigvuldigd met het aantal kwartetten van die speler. Wie de meeste punten heeft, is winnaar.

 

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."