In Memoriam Douwe Wiersma

‘Een Porchemotor in een Lada’

Met het plaatsen van zijn laatste column voor onze vereniging willen wij stilstaan bij het overlijden van Douwe Kornelis Wiersma, 8 juli 1967 – vermoedelijk 6 november 2011

 

Douwe kennen wij als een man van twaalf ambachten en nauwelijks ongelukken, zoals hij dit over zichzelf zei. Wij hebben hem leren kennen binnen de vereniging als een vrolijke vent, drukke gangmaker van nature, die altijd tijd maakte om zichzelf en zijn geloof royaal te delen, met wie er maar op zijn pad kwam.

 

Douwe ontdekte zijn hoogbegaafdheid in India, toen hij meekeek met iemand die net een IQ-test invulde. Zijn vermoeden werd bevestigd. Hoe kon hij ook níet hoogbegaafd zijn. Douwe, die 6 talen vloeiend sprak, hij was reisleider, postbode, zeilinstructeur, vrachtwagenchauffeur, grafisch vormgever, buschauffeur, pr-manager en tekstschrijver. Hij was vrijwilliger voor Mensa en bij onze vereniging Choochem. 

Wij hebben hem beter leren kennen in zijn verschillende collumns die hij voor ons schreef. Hij vergeleek zichzelf ‘een Porschemotor in een Lada’. Boeiend om te lezen hoe hij over zichzelf vertelde. Veel lezers van de site herkenden zich in zijn woorden die hij aan het papier toevertrouwde.

 

Douwe was geen rustige kerkbankzitter. Hij kon daar zijn draai niet vinden. Maar de wereld mocht weten dat hij bij Jezus hoorde. Hij vond het belangrijk dat mensen aan zijn levenshouding konden ervaren dat God bestond. Hij had aandacht voor wat onvolmaakt was en zette zich daarmee bewust af tegen een wereld ‘die draait om succes, geld en macht’.

 

Zijn overlijden werd later ontdekt. De politie forceerde de deur van zijn appartement. Het vermoeden is dat hij er al 2,5 week lag. Onderzoek concludeert dat hij een hartaanval moet hebben gehad, vermoedelijk op 6 november, en op slag dood was.

 

Bij zijn crematie was er een gemengde groep mensen aanwezig, van jaargenoten, leden van de vereniging tot buschauffeurs. Een bijzondere bijeenkomst, zoals hij dit zelf graag had willen zien. Douwe verlangde ernaar ‘daar te zijn waar ik behoor, niet uit verdienste maar door zijn genade, op schoot bij Hem die mij in dit leven wilde.’

 

We zullen Douwe hier op aarde missen!

 

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."