Jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong

Wanneer is er sprake van een ontwikkelingsvoorsprong en wanneer kun je zeggen dat een hoogbegaafd kind is? Hoe kunnen ouders een kind met een ontwikkelingsvoorsprong stimuleren en is het eigenlijk wel verstandig om dit te doen? Ineke Teisman, eigenares van een adviesbureau voor ouders van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong, gaat op overtuigende wijze in op deze vragen. In de reader zijn verschillende artikelen opgenomen die gaan over onderwerpen als:
-    kenmerken van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong
-    de peuterspeelzaal en het consultatiebureau
-    vervroegd naar de basisschool
-    zindelijkheidsproblemen bij een hoogbegaafd kind
-    het testen van jonge kinderen

Veel nadruk wordt er door de schrijfster gelegd op het belang van de doorgaande ontwikkeling. In de praktijk wordt regelmatig door ouders geconstateerd dat hun kind tijdens de peutertijd een snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt, maar dat deze voorsprong verdween toen het kind naar school ging. Het kind ging zich aanpassen aan de verwachtingen van de omgeving en ging onderpresteren. Een ontwikkelingsvoorsprong veranderde op deze wijze soms zelfs in een ontwikkelingsachterstand. Om te voorkomen dat er een breuk in de ontwikkelingslijn ontstaat, is het van groot belang dat ouders al vroeg kenmerken van een ontwikkelingsvoorsprong bij hun kind herkennen en goed voorbereid naar de peuterspeelzaal of kleuterklas toestappen, zo stelt de schrijfster.

In de onderbouw van de basisschool wordt helaas slechts 12% van de hoogbegaafde kinderen herkend! Deze reader kan bijdragen aan meer inzicht in en kennis over hoogbegaafdheid bij peuters en kleuters. Ouders, maar ook leerkrachten en medewerkers van consultatiebureau’s en peuterspeelzalen kunnen een voordeel doen met deze gemakkelijk leesbare reader. Sommige informatie is enigszins verouderd, zoals de beschrijving van enkele gedateerde hoogbegaafdheid tests voor kinderen. De schrijfster zou er goed aan doen deze verouderde hoofdstukken te vervangen, want de reader is nog steeds zeer de moeite waard om te lezen.

Ineke Teisman. Jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Te bestellen via www.omnino.nl. Prijs: 19.50 euro (inclusief verzendkosten).

 


Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien Schollaart is docente en orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op ouders en leerkrachten van een hoogbegaafd kind en test deze kinderen.

Meer informatie

Boekrecensie

Hoogbegaafde senioren

"Hoogbegaafde senioren"

Noks Nauta & Ine Schouwstra.

In dit boek van de IHBV staat de doelgroep ‘Hoogbegaafde senioren’ centraal. Een mooie eerste aanzet voor deze doelgroep. Het boek is een weergave tussen theorie en praktijk.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.' Deel 2 over Daniël en zijn vrienden