Top 10 verwijten hoogbegaafdheid

De volgende top 10 van verwijten is voor hoogbegaafden zeer herkenbaar.

 

Het verwijt is: Mijn schuldgevoel zegt: Een goede repliek zou zijn:
Wie denk je wel dat je bent? Ik doe het weer verkeerd, had ik mijn mond maar gehouden. Een goedwillende hoogbegaafde is benieuwd naar het antwoord!
Je bent altijd zo gedreven. Ik draaf kennelijk weer door, ik moet niet zo opgefokt doen. Dat klopt, ik heb mijn focus en nog een hoop te doen.
Kan je nou nooit eens tevreden zijn? Ik ben ondankbaar, ik vraag teveel. Natuurlijk wel, ik ken veel manieren om mij tevreden te voelen.
Jij bent zo veeleisend! Ik ben weer onredelijk. Ik voel sterk wat ik wil.
Waar haal je het vandaan!? Ik heb een te grote fantasie, ik moet meer mijn mond houden. Gewoon een ingeving.
Jij reageert altijd zo overgevoelig en dramatisch! Ik ben mijn omgeving tot last, ik moet minder gevoelig worden. Ja, ik beleef alles zeer intens.
Jij maakt je ook overal zorgen over! Ik moet me niet steeds met andermans zaken bemoeien Inderdaad, ik voel mij gemakkelijk diep betrokken en moreel aangesproken.
Jij moet het jezelf ook altijd moeilijk maken! Ik draaf kennelijk weer door, ze vinden me een loser. Goed dat je ziet dat ik voor excellentie keihard moet werken!
Kan je je niet gewoon tot één richting beperken? Ik moet echt kiezen, anders komt er niets van mij terecht. Nee, dat werkt niet voor mij!
Moet het allemaal zo snel? Ik ben weer te ongeduldig. Dit is mijn normale tempo!

 

 


 

Dank aan Annelien van Kempen en Willem Kuipers.

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."