Top 10 verwijten hoogbegaafdheid

De volgende top 10 van verwijten is voor hoogbegaafden zeer herkenbaar.

 

Het verwijt is: Mijn schuldgevoel zegt: Een goede repliek zou zijn:
Wie denk je wel dat je bent? Ik doe het weer verkeerd, had ik mijn mond maar gehouden. Een goedwillende hoogbegaafde is benieuwd naar het antwoord!
Je bent altijd zo gedreven. Ik draaf kennelijk weer door, ik moet niet zo opgefokt doen. Dat klopt, ik heb mijn focus en nog een hoop te doen.
Kan je nou nooit eens tevreden zijn? Ik ben ondankbaar, ik vraag teveel. Natuurlijk wel, ik ken veel manieren om mij tevreden te voelen.
Jij bent zo veeleisend! Ik ben weer onredelijk. Ik voel sterk wat ik wil.
Waar haal je het vandaan!? Ik heb een te grote fantasie, ik moet meer mijn mond houden. Gewoon een ingeving.
Jij reageert altijd zo overgevoelig en dramatisch! Ik ben mijn omgeving tot last, ik moet minder gevoelig worden. Ja, ik beleef alles zeer intens.
Jij maakt je ook overal zorgen over! Ik moet me niet steeds met andermans zaken bemoeien Inderdaad, ik voel mij gemakkelijk diep betrokken en moreel aangesproken.
Jij moet het jezelf ook altijd moeilijk maken! Ik draaf kennelijk weer door, ze vinden me een loser. Goed dat je ziet dat ik voor excellentie keihard moet werken!
Kan je je niet gewoon tot één richting beperken? Ik moet echt kiezen, anders komt er niets van mij terecht. Nee, dat werkt niet voor mij!
Moet het allemaal zo snel? Ik ben weer te ongeduldig. Dit is mijn normale tempo!

 

 


 

Dank aan Annelien van Kempen en Willem Kuipers.

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'