Boekrecensie: Hoogbegaafde senioren

Hoogbegaafde seniorenSamenvatting

In dit boek staat de doelgroep ‘Hoogbegaafde senioren’ centraal. Een mooie eerste aanzet voor deze doelgroep. Het boek is een weergave tussen theorie en praktijk. Het kan verhelderend zijn voor mensen die op latere leeftijd erachter komen dat ze hoogbegaafd zijn, situaties uit hun leven kunnen plaatsen en nog verder aan de slag kunnen met existentiële vraagstukken. Tevens is het een bruikbaar boek voor familieleden en zorgmedewerkers om te leren herkennen wat er leeft onder deze doelgroep, hoe met de mensen om te gaan en hoe met dementie en hoogbegaafdheid om te gaan.

 

Het boek

Centraal staat de ‘hoogbegaafde senior’. De auteurs nemen de lezer mee aan de hand van zowel theorie als praktijk en hebben hierbij gebruik gemaakt van verschillende theorieën en wetenschappelijke inzichten om zo de praktijksituaties te kunnen onderbouwen. Het Delphimodel nemen ze als uitgangspunt, waar vanuit zij de definitie ’hoogbegaafdheid’ omschrijven. In dit boek staan de levensfasen “Actualizers’ en ‘Cruisers’ centraal uit het model ‘levensloop van hoogbegaafden’ door Fiedler (2015) ingedeeld op basis van onderzoek van Erikson. Op deze leeftijd is het kenmerk ‘autonomie’ nadrukkelijk aanwezig en goed voor kinderen/ kleinkinderen/ andere familieleden en zorgmedewerkers om hier rekening mee te houden. Dit kan een wezenlijk verschil maken in de begeleiding en zorg voor hoogbegaafde senioren, waardoor er tot op hoge leeftijd recht gedaan wordt aan wie ze zijn. Diverse thema’s komen aanbod. Er zijn wel erg veel citaten die aangehaald worden, waardoor het prettig is wanneer je zelf veel voorkennis van het onderwerp hebt. Daarnaast is het niet alleen een boek over hoogbegaafde senioren, maar ook een boek voor hoogbegaafde senioren. Er wordt een stuk gewijd aan belangrijke denkers, waarbij zingeving behoorlijk uitgediept wordt. Het geeft ontzettend veel informatie vanuit een wel erg breed perspectief.

 

Conclusie


Een hele mooie en goede eerste aanzet voor de ‘hoogbegaafde senior’. Je moet behoorlijk thuis zijn in ’hoogbegaafdheid’. Er komt heel veel voorbij, waardoor je als lezer behoorlijk breed georiënteerd moet zijn en moet beschikken over kennis om alles te kunnen interpreteren. Het is prettig wanneer je al te maken hebt (gehad) met deze doelgroep om je goed in te kunnen leven. Afsluitend staan er praktische aanbevelingen in, waardoor het een goed bruikbaar boek kan zijn voor zowel de familie als voor de zorg.

 

Doortje Wüllschleger,
Bestuurslid Choochem


 

Onder redactie van Noks Nauta & Ine Schouwstra, Hoogbegaafde senioren, Uitgeverij: Gompel & Svacina BV, ISBN:9789463712071, €24,-, te bestellen via: https://ihbv.nl/webshop

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."