Hoogbegaafde, laat je zien!

Mijn unieke ruwe diamant. Je hebt het nodig om te schuren en botsen om het mooie van binnen naar de oppervlakte te laten komen. Buiten de lijnen te kleuren, te ontdekken hoe groot het universum is. Jouw plek in dit grote geheel te vinden. Verder te gaan in denken daar waar anderen stoppen. Niet gebonden aan regels en tijd. Erover durven te discussiëren dat het misschien toch allemaal anders is dan dat het lijkt. Je te verliezen in de feiten en details. Je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Kennis in je opnemen als een spons die meer water lijkt op te kunnen nemen als ik ooit van te voren had bedacht. Het reproduceren van informatie die je jaren geleden tot je hebt genomen. Soms vraag ik me af wat er allemaal in jouw hoofd rond gaat. Ik herken soms iets van mezelf in jou, maar jouw processor lijkt wel van een heel ander kaliber te zijn.

 

Jij bent anders

Wij denken zo graag in vierkantjes, maar jij bent rond en steekt aan alle kanten eruit. Je past niet binnen de geschreven kaders. Het maakt het leven complex. Je wil zo graag alles begrijpen maar nog zoveel liever begrepen worden. Herhaling is niet jouw ding. Onder tijdsdruk denk je te veel na over de tijd. In een groep gaan jouw ideeën verloren omdat je begint bij het einde. Je wordt telkens meer in die mal geduwd waar je niet in past. Onbegrensd denken wordt aan de kant geduwd voor frustratie. Je enthousiasme verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je haakt langzaam af en ik wou dat ik het veranderen kon.

 

Wees jezelf

Het spijt me dat ik mee doe aan deze gekkigheid. Dat ik meeloop in het voorgeprogrammeerde, gerobotiseerde leven. Dat ik de routines te weinig doorbreek en te druk ben met meer van hetzelfde. Wat jij doet moet je blijven doen. Blijven schuren en botsen. Daag anderen uit met je vragen.
Durf jezelf te zijn zoals je geschapen bent. Laat je nooit remmen in het oneindige denken. Laat die processor aan staan. Stop het vol met informatie en kennis die jij interessant vind. Uiteindelijk als je bent waar ik nu ben maakt dat jou tot een uitzonderlijk persoon. Iemand die weet waar hij voor leeft. Iemand die geen kameleon is geworden om zich aan te passen aan de omgeving maar om te kunnen tonen hoeveel verschillende kleuren hij heeft.

 

Mijn lieve zoon, laat jouw kleuren schijnen zoals je ze gekregen hebt.
Dat maakt jou tot een onweerstaanbaar, onbetaalbare en wonderschone diamant.

 

 

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."