Informatiebijeenkomsten over ‘zeer hoogbegaafde’ volwassenen

10 maart, avond, Amsterdam


In het kader van de Week van de Hoogbegaafdheid 2020 worden door het IHBV, in samenwerking met enkele Nederlandse leden van de Triple Nine Society (TNS), twee informatiebijeenkomsten georganiseerd rondom de vragen: Wat is ‘zeer hoogbegaafd’ eigenlijk? Hoe kom je erachter? Wat is er al of niet anders dan ‘gemiddeld’ hoogbegaafd? Wat is de waarde van een vereniging als TNS?


We noemen mensen hoogintelligent wanneer ze een IQ hebben in de bovenste 2% (twee standaarddeviaties boven het gemiddelde). Bij de meeste testen is dat een score van 130 of hoger. Nu horen we uit ervaringsverhalen van mensen die drie standaarddeviaties en hoger scoren (bij de meeste testen is dat vanaf 145, in de bovenste 0,1%), dat hun gevoel van anders zijn nog sterker is. Dat kan bijvoorbeeld tot grotere aansluitingsproblemen leiden.

 

In deze bijeenkomsten geven we kort weer welke kennis er beschikbaar is en verkennen we met de deelnemers de mogelijkheden om hier meer over te weten te komen. Ook vertellen we over de waarde van een vereniging zoals TNS.

 

Deze bijeenkomst is voor iedereen die hier belangstelling voor heeft: voor zichzelf, voor een naaste, voor ouders die een kind met zo’n hoog IQ hebben en er zelf meer over willen weten. En ook voor mensen die professioneel in contact kunnen komen met zeer hoogbegaafden, zoals coaches, psychologen en medewerkers in de ggz.

 

Sprekers zijn Noks Nauta en Mirja Post. Noks Nauta is arts (niet praktiserend) en psycholoog, medeoprichter van het IHBV, publiceert en presenteert sinds 2000 over hoogbegaafdheid bij volwassenen. Mirja is filosoof en studeerde daarnaast antropologie en architectuur. Beide sprekers zijn lid van TNS.Data, plaatsen en tijden:


Zondag 8 maart van 15.00 tot 16.30 in Utrecht, Podium Oost, Oudwijkerdwarsstraat 148. Met het OV in ca. 20 minuten bereikbaar vanaf Utrecht CS, bus 8, halte Burg. Reigerstraat. Neem de rechter ingangsdeur. Inloop vanaf 14.30.


Dinsdag 10 maart van 19.30 tot 21.00 in Amsterdam, Cantina Vocaal, De Wittenstraat 43. Vanaf Amsterdam CS bereikbaar in ca. 20 minuten met bus 22, halte Nassauplein, of bus 21, halte Haarlemmerplein. Tram 5 stopt in de buurt op halte De Wittenkade. Inloop vanaf 19.00.


De kosten zijn 5,= per persoon als dekking van de onkosten. Eventuele drankjes betaal je zelf op de locatie en zijn dus niet inbegrepen.

Je kunt je aanmelden en betalen op de site van het IHBV: https://ihbv.nl/informatiebijeenkomsten-zeer-hb/ om zeker te zijn van een plek. In Utrecht zijn er maximaal 25 plaatsen beschikbaar. In Amsterdam 30.

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."