Aan het woord is.... Suzanne Buis

  Suzanne Buis   Naam: Suzanne Buis
Functie:  Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker 
Leeftijd: 46
te bereiken:  www.suzannebuis.nl
   

  

Wat doet u in het dagelijks leven?

Allereerst ben ik moeder van drie dochters van 4, 6 en 14 jaar. Dat vind ik geweldig mooi en leuk en interessant, dus daar ben ik veel mee bezig. Zijn de meiden naar school, dan ben ik in het Droomdenkers Talentcentrum om te coachen en trainingen te geven. Liggen de dochters in bed dan schrijf ik boeken, strips en teksten voor mijn verschillende websites.

 

Wat heeft u met hoogbegaafdheid?

Sinds zo'n tien jaar houd ik me bezig met verspreiden van informatie en verhalen over hoogbegaafdheid. Vooral het goed begeleiden van hoogbegaafde kinderen vind ik heel belangrijk. Het voorkomt veel verdriet en ellende wanneer deze kinderen op tijd gezien worden.

 

Wat was uw eerste confrontatie met hoogbegaafdheid?

Op mijn vijftiende werd ontdekt dat ik hoogbegaafd ben, dat kwam toen min of meer toevallig uit een test. Er gebeurde vervolgens weinig mee. Ik kreeg alleen meer vrijheid op school om andere dingen te doen, bijv activiteiten organiseren voor school.


Wat is volgens u het meest hardnekkige vooroordeel over hoogbegaafdheid?

De meest hardnekkige vooroordelen zijn denk ik dat hoogbegaafden alles begrijpen, dat ze zich arrogant en raar gedragen en luidruchtig zijn over hun intelligentie. Veel hoogbegaafden zijn juist rustig, gezellig, lief, attent, introvert en passen zich aan aan de verwachtingen van mensen die ze belangrijk vinden.


Wat is volgens u een dilemma binnen hoogbegaafdheid?

Eerlijk gezegd irriteert het me soms dat er steeds wordt gesproken over 'gevolgen van hoogbegaafdheid' en dat het dan gaat over dingen als onderpresteren, weinig vrienden hebben, niet sociaal gedragen, lui zijn.
Daar kan ik me echt over opwinden.
Dat zijn geen gevolgen van hoogbegaafdheid. Het zijn gevolgen van op de verkeerde plek zitten, in een ongewenst tempo moeten werken, leerstof krijgen die niet past, moeten doen wat iemand je opdraagt zonder dat diegene je hoort of ziet, in een niet-passende groep met kinderen (geldt ook voor volwassenen op de werkvloer).

 

Wat is volgens u het interessantste aan hoogbegaafdheid?

De mogelijkheden in nieuwe dingen bedenken, verbanden leggen, situaties en zaken scherp inschatten en verbteringen voorstellen.


Wat is volgens u het leukste aan hoogbegaafdheid?

Ik hou van het verrassende denken van hoogbegaafde kinderen en volwassenen, en hun goeie grappen. Al is niet iedereen even grappig en ook niet even begrijpelijk, daarin zijn hoogbegaafden net gewone mensen ;-)


Wat is volgens u het meest onbekende aan hoogbegaafdheid?

Dat het daadwerkelijk een andere manier is van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysische en emotionele beleving is heel anders.


Welk symbool/plaatje zou u geven aan hoogbegaafdheid?

Ik ben blij met het plaatje van Wouter, de hoofdpersoon uit mijn boek De droomdenker. Hij kijkt vrolijk, nadenkend, heel kalm, naar een rijtje woorden met een aangevinkt hokje ervoor:

V hoogbegaafd
V hoogsensitief
V beelddenker
V Wouter

Het is bedacht door mijn wereldcollega grafisch designer en droomdenker Willy Sengers, met een illustratie van Mark Baars.


Wat zou u op korte termijn willen doen (ongeacht haalbaarheid) voor hoogbegaafden?

Een film en een (school)theaterstuk maken van De droomdenker!


Wat is uw droom/wens voor hoogbegaafden?

Het is een grote wens van mij dat hoogbegaafdheid net zoiets wordt als muzikaal of sportief zijn. Dat het gewoon cool is als je dat hebt en dat je daar mee aan de slag mag en kunt. Lijkt me heerlijk, daarmee redden we vele kunstenaars, schrijvers, filmmakers, uitvinders, ondernemers, innovatieve denkers.


Welk boek of welke film over hoogbegaafdheid kunt u ons aanbevelen?

Ja, mijn eigen boeken, uiteraard, anders zou ik ze niet schrijven :)


De droomdenker zou ik het liefst aan elke school sturen, zodat de RT-er ermee aan de slag kan. Als iemand dat kan sponsoren dan doe ik dat direct.

 

Over 'Mijn hoogbegaafde puber' krijg ik veel mails, ook van niet-ouders. De verhalen zijn verhelderend en inspirerend, precies wat mijn bedoeling was.

 

Tranen van mooite is denk ik ook heel herkenbaar voor ouders van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Herkenbaarder dan bijvoorbeeld 'Oei, ik groei'. Ik hield het bij de hand bij mijn eerste dochter, maar ik dacht steeds 'huh, kloppen die hoofdstukken wel?'
Nu zou ik iedereen die dat denkt aanraden om Bijdehante baby's en pittige peuters van Lilian van der Poel-De Schipper te lezen.

 

En HoogbeGAAFd leven van 0 tot 99 door Marianne van Gelder is ook fijn.

 

En ik ben heel benieuwd naar het nieuwe boek van Carla van Wensen, over primaire reflexen. Op de een of andere manier zie ik bij zoveel hoogbegaafde kinderen dat die er baat bij zouden hebben om dit te laten checken. Ik ben er zelf enorm van opgeknapt en mijn dochters ook. En ze vinden het heerlijk, ze spelen dat ze zelf de arts zijn waar we naartoe gaan.

 

Qua films raad ik aan om te kijken naar Binnenstebuiten, Brammetje Baas, Matilde, Good Will Hunting.
Ik houd bijvoorbeeld ook van de vernuftige trucjes en de humor en dialogen in Ocean's Eleven, Bruce Almighty, Me Myself and Irene - ook omdat mijn vader en oudste dochter daarbij helemaal in een deuk liggen!
En sommige afleveringen van Comedians in Cars Getting Coffee, oa met Jim Carrey. Hij brengt binnenkort een roman uit, spannend.
Ook een aanrader: Inside Bill's Brain, ook op Netflix.


Heeft u voor ons een case / voorbeeld mbt hoogbegaafdheid dat u met ons wilt delen?

Heel veel, maar laat ik hier maar geen boek typen :)
Wat ik zeker wil meegeven aan hoogbegaafden en ouders van hoogbegaafde kinderen: durf uit de kast te komen. Als iedereen er stil over blijft doen uit angst voor (voor)oordelen, verandert er weinig. Het is fijn dat je met openheid andere hoogbegaafden helpt. Bovendien ontmoet je daardoor gemakkelijker andere hoogbegaafden.
En denk je bij iemand 'hé, dat is er ook eentje', pols dan eens of die persoon (of ouder) het zelf ook in de gaten heeft. Gek genoeg dacht ik bij veel van mijn vrienden dat ze het zelf wel wisten, dat ze hoogbegaafd zijn en/of hun kind(eren). En dan blijkt na jaren dat ze daar heel verbaasd over zijn, als het blijkt. Dan voel ik me een beetje schuldig, want ik heb er blijkbaar ook nooit met hen over gepraat. Bij een van mijn vriendinnen had het veel gedoe kunnen schelen met haar zoon die vastliep op school.
Nu vertel ik bij presentaties ook zijn verhaal, dan heeft het hopelijk nog nut.

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.'