Zijn er speciale methodes voor hoogbegaafden?

Zijn er speciale methodes voor catechese of ander kerkelijk onderwijs aan  hoogbegaafden beschikbaar?


Nee, helaas zijn er (nog) geen vaste methodes voor kerkelijk onderwijs aan hoogbegaafden. Mensen die zich bezig houden met het ontwikkelen van methodes of materiaal voor kerkelijk onderwijs, met name voor kinderen die meer willen weten, worden dringend verzocht dit te melden bij de Cie. Kerk van ChooChem. E-mail: Zie onder contacten, klik op kerkcommissie.

De belangrijkste praktische tips voor methodiek bij de catechese aan hoogbegaafde jongeren  zijn (bron: brochure Catechese aan Hoogbegaafden ‘Frustratie of sensatie’ ChooChem):

  1. Maak gebruik van hun zelfwerkzaamheid en  zelfstandigheid.
  2. Prikkel hun nieuwsgierigheid.
  3. Maak gebruik van hun creativiteit in hun manier van denken.
  4. Maak gebruik van hun verbale vaardigheid.
  5. Maak gebruik van hun vaardigheid om te reproduceren en te memoriseren.


En: Maak gebruik van humor…..durf om u zelf en om de eigen aardigheden (ook in uw kerkelijke traditie) te lachen. Niet om uzelf of de eigenaardigheden belachelijk te maken, maar om te relativeren.

Voor materiaal kunt u zelf kiezen uit allerlei beschikbaar bestaand materiaal (niet specifiek voor hoogbegaafden) in de (christelijke)  boekhandel, bij de bijbelkioskvereniging, of bij SGO Hoevelaken, uitgaven voor Sociale en Godsdienstige Ontwikkelingen. Kijk bijv. op www.sgonet.nl.

Boekrecensie

De lessen van Day a Week School

"De lessen van Day a Week School"

Verouden, J., Muijnck, de A., Heinink, S. .

Dit boek is geschreven naar aanleiding van 10 jaar onderwijs voor getalenteerde leerlingen. Eën dag per week krijgen deze leerlingen onderwijs op een aparte locatie. 

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.' Deel 2 over Daniël en zijn vrienden