Zijn er speciale methodes voor hoogbegaafden?

Zijn er speciale methodes voor catechese of ander kerkelijk onderwijs aan  hoogbegaafden beschikbaar?


Nee, helaas zijn er (nog) geen vaste methodes voor kerkelijk onderwijs aan hoogbegaafden. Mensen die zich bezig houden met het ontwikkelen van methodes of materiaal voor kerkelijk onderwijs, met name voor kinderen die meer willen weten, worden dringend verzocht dit te melden bij de Cie. Kerk van ChooChem. E-mail: Zie onder contacten, klik op kerkcommissie.

De belangrijkste praktische tips voor methodiek bij de catechese aan hoogbegaafde jongeren  zijn (bron: brochure Catechese aan Hoogbegaafden ‘Frustratie of sensatie’ ChooChem):

  1. Maak gebruik van hun zelfwerkzaamheid en  zelfstandigheid.
  2. Prikkel hun nieuwsgierigheid.
  3. Maak gebruik van hun creativiteit in hun manier van denken.
  4. Maak gebruik van hun verbale vaardigheid.
  5. Maak gebruik van hun vaardigheid om te reproduceren en te memoriseren.


En: Maak gebruik van humor…..durf om u zelf en om de eigen aardigheden (ook in uw kerkelijke traditie) te lachen. Niet om uzelf of de eigenaardigheden belachelijk te maken, maar om te relativeren.

Voor materiaal kunt u zelf kiezen uit allerlei beschikbaar bestaand materiaal (niet specifiek voor hoogbegaafden) in de (christelijke)  boekhandel, bij de bijbelkioskvereniging, of bij SGO Hoevelaken, uitgaven voor Sociale en Godsdienstige Ontwikkelingen. Kijk bijv. op www.sgonet.nl.

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'