Opvoeding en Onderwijs van hoogbegaafde kinderen

Soms worden signalen van hoogbegaafdheid al tijdens de opvoeding zichtbaar. Het kan gaan om serieus probleemgedrag, maar dat is zeker niet altijd het geval.

 

Het kind wat zich aanpast aan de omgeving komt misschien nog wel vaker voor. Vooral bij de kinderen die zich aanpassen is het bijzonder lastig te onderkennen of er sprake is van hoogbegaafdheid.

 

Feit is dat zowel de opvoeder als het hoogbegaafde kind gebaat is bij een vroegtijdige herkenning en erkenning. Hierdoor kan er zowel binnen het gezin als binnen de school probleemgedrag en aanpasgedrag worden voorkomen.

 

Vaak echter gaat het eerst fout voordat hoogbegaafdheid onderkent wordt. Onder  'veelgestelde vragen'  treft u vragen aan die Choochem de afgelopen jaren heeft verzameld, met daarbij de antwoorden.

 

Vaak worden problemen ontdekt op school waar het kind in een vast systeem moet functioneren. Tien jaar geleden was er namelijk vrijwel geen enkele school die een beleid had op het gebied van hoogbegaafde leerlingen. Inmiddels zijn er gelukkig veel meer scholen die op dit gebied beleid aan het ontwikkelen zijn. Daarnaast heeft ook de overheid een beleid over het lesgeven aan hoogbegaafde kinderen. Nog steeds zijn er echter heel veel scholen en leerkrachten die vrijwel niets van hoogbegaafdheid weten.

 

Mocht uw vraag niet genoemd worden, stel uw vraag dan aan Choochem leden, wellicht kunnen zij u verder helpen. Een aantal Choochem leden heeft uitgebreide ervaring met hoogbegaafdheid in het onderwijs.

 

Lees verder:

 

 

Boekrecensie

Kleuters die net iets meer kunnen

"Kleuters die net iets meer kunnen."

Ann Meersman & Kristin Stroobandt

Een zeer praktisch boek voor iedereen die werkt met kleuters die een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Met meer dan 400 tips.

Aan het woord is...

Dineke van Kooten

Dineke van Kooten

Coach van hoogbegaafden

"Hoogbegaafden zijn, wanneer ze in evenwicht zijn: hoogintelligent, hoogsensitief en hoogspiritueel."

Casus

Zoon van Martin

‚ÄėToen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'