Plusjeklas: De online leermethode voor plusklasonderwijs


Begin 2019 werd Plusjeklas.nl gelanceerd. Deze online leermethode biedt online lesmateriaal voor (hoog)begaafde kinderen in de plusklas, maar is ook zeer goed bruikbaar om het onderwijs voor alle kinderen op school te plussen. Het mooie aan deze methode is dat het de verbinding legt tussen de plusklas en de reguliere klas, waardoor álle kinderen ervan profiteren.


“De online leermethode bereidt kinderen voor op een dynamisch leven van nu én straks. Plusjeklas is een curriculum waarmee kinderen zogenaamde 'skills for life' leren. Vaardigheden waarvan ze een leven lang profijt hebben. Alle lessen zijn geschikt om kinderen de ruimte te geven voor eigen ideeën. Het is dan ook een lesprogramma waarmee kinderen hun eigen unieke kracht ontdekken en vindingrijk worden voor het leven!”, vertelt Sascha Brandse, eigenaar/founder/directeur van Plusjeklas.

 

Talenten ontdekken
De lesmethode is gebaseerd op ondernemend onderwijs, waarbij kinderen de ruimte krijgen om hun eigen plannen te bedenken en om te zetten naar de werkelijkheid. Dat betekent zo min mogelijk klassikale uitleg en zo veel mogelijk werktijd voor de kinderen. De leerkracht geeft het kader en het leerdoel, daarbinnen hebben de kinderen zo veel mogelijk keuzevrijheid. Zo ontdekken de kinderen hun eigen talenten en worden ze vindingrijker in het scheppen van kansen voor zichzelf.
Plusjeklas werkt bovendien nauw samen met universiteiten en het bedrijfsleven. Dat maakt het onderwijsprogramma up-to-date met uitdagende lessen over wetenschap en techniek.
Plusjeklas biedt een stevig en goed onderbouwd curriculum, waar leerlingen oefenen met '21st century skills'.


Sascha Brandse:
Wij geloven dat kinderen meer waarmaken vanuit hun eigen unieke kracht, vindingrijkheid en flow. Zo bereiden ze zich beter en duurzamer voor op het dynamische leven.

 

Lesgeven vanuit de actualiteit
Het plusklas-lesprogramma is geschikt voor leerkrachten die houden van lesgeven vanuit de actualiteit en hier inspiratie voor zoeken. Bovendien zijn de lessen van Plusjeklas direct inzetbaar, zonder al te veel voorbereiding.
Plusjeklas is beschikbaar op basis van een abonnement. Het is mogelijk om het hele programma te draaien, maar ook om losse lessen uit te zoeken. De lessen zijn makkelijk te downloaden en naar wens in PowerPoint aan te passen. Dit maakt het een plusklas-lesprogramma waarmee leerkrachten snel uit de voeten kunnen, zodat ze tijd overhouden voor andere belangrijke zaken.
Het online lesprogramma bestaat uit verschillende projecten over diverse thema's. Plusjeklas publiceert elk schooljaar drie nieuwe projecten. Zo blijven de lessen altijd vernieuwend.


Ervaren in plusklas-onderwijs
De projecten van Plusjeklas zijn opgezet door een enthousiast team van leerkrachten. Zij zijn werkzaam bij Jongleren.biz in Bennekom, een externe plusklas voor (hoog)begaafde kinderen.
Jongleren.biz is de ideale proeftuin voor Plusjeklas. Hier worden alle lessen bedacht en gegeven. Jongleren.biz heeft een eigen curriculum bedacht en inmiddels jarenlang ervaring met geven van dit plusklas-onderwijs.

 

Boekrecensie

"HoogbeGAAFd leven. Van 0 - 100"

Marianne van Gelder.

Door middel van inzicht in wat hoogbegaafdheid is en door een pleidooi te voeren voor de aandacht voor leerlingkwaliteiten in het onderwijs in plaats van knellende doelen en vastliggende plannen, is dit boek een gids, zodat hoogbegaafden zich goed kunnen ontwikkelen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

‘Je kunt omschrijvingen in de bijbel tegen komen die raken aan wat hoogbegaafdheid is, of die in ieder geval kenmerkend zijn voor hoogbegaafdheid.'