Boekrecensie ‘Te slim voor de brugklas’

 

Te slim voor de brugklasNet als voor andere leerlingen is de overstap naar het middelbaar onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen een grote. Zeker op het gebied van huiswerk maken en leren leren. Slimme kinderen hebben op dat moment vaak voor het eerst de ervaring dat ze zich echt moeten gaan inspannen om goede resultaten te behalen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Net als bij Sam in dit boek. Hij is net begonnen in de brugklas en zijn moeder geeft hem wat hulp bij het leren van Franse woordjes:

 

‘Op dit moment vind ik mama’s onderzoekende blik helemaal niet leuk maar net als ik mijn wangen roder voel kleuren, gaat ze alweer enthousiast verder. ‘Kleuren helpen je hersenen dingen te onthouden. Vorig jaar ging dat bij jou vanzelf, het was allemaal wel makkelijk voor je. Je had dus geluk, maar eigenlijk ook pech, want je hebt nooit echt nieuwe dingen hoeven leren. Behalve dan die ene cursus Esperanto, weet je nog?’

 

(…)

 

Hmm. Vier kleuren. Franse woordjes. Nederlandse betekenis. Nee, je ne sais pas. Mama helpt me een eindje op weg. ‘Kun je die woordjes in verschillende categorieën verdelen? Dan kunnen we per categorie een kleur gebruiken als we ze op gaan schrijven.’ ‘Opschrijven?’ is mijn niet al te enthousiaste reactie. ‘Ik ga ze echt niet opschrijven!’

 

De schrijfster van dit boek is Janneke van Oorschot, zelf docente Nederlands en brugklasmentor op een gymnasium. In haar werk heeft ze veel gewerkt met hoogbegaafde leerlingen. Haar boek vertelt de verhalen van zeven slimme, maar heel verschillende brugklasjongens en -meiden en hun mentor. We volgen hen een jaar lang als ze proefwerkweken hebben, op brugklaskamp gaan, huiswerk maken en met hun mentor in gesprek gaan. Het boek is gemakkelijk leesbaar voor jongeren zelf, maar is ook handig om te gebruiken bij het begeleiden van een slimme eersteklasser. Er staan aan het eind van ieder hoofdstuk wat opdrachten die je zelf laten nadenken over de voorgestelde leerlingen en natuurlijk over jezelf.

 


Janneke van Oorschot. Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf? ISBN 9789463673785. 24,95 euro. Ook verkrijgbaar als e-book (7,99 euro).Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en is eigenaar van adviesbureau Dotado. Dotado test volwassenen en kinderen op hoogbegaafdheid.

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."