Studiedag Emotionele Begaafdheid

Deze studiedag is een werkelijke viering. Een viering van hoge sensitiviteit, van de creativiteit van emoties, de emotionaliteit van creativiteit en van de sociaal-maatschappelijke betekenis van gevoelsbegaafde personen. Ik durf vrijmoedig (en ietwat ongemakkelijk zelfbewust) te stellen: de wereld is meer dan toe aan de viering van emotioneel begaafde personen!
Een (potentiële) begaafdheid die niet zelden miskend wordt en ongezien blijft, een miskenning die des te scherper ervaren wordt. Hoogtijd om dit levendige beestje bij diens eervolle naam te noemen, spelenderwijs en levensserieus.

 

Heb je vanuit je volomarming van emotionele gedrevenheid al best veel psychologische groei ervaren en zou je graag ontdekken hoe je deze groei nader kan aanwenden om zowel voor jezelf als voor je omgeving tot volbloei te komen, om op momenten ongebreideld en binnenstebuiten te stralen? Dit is mogelijk een boeiende studiedag voor je. Ben je sensitief en zie je in deze kwaliteit een kans tot extase en een kwetsbaarheid tot ‘jezelf verliezen’ in meeslepende gevoelens, sociale aanpassingen of geloofwaardige twijfels? Buitengewoon slim, expressief en zelfzorgzaam sensitief-zijn, daar zoemen we deze dag op in.

 

Tijdens deze studiedag leren we emotionele begaafdheid op veelvoudige wijze kennen:

 

• Als hoogsensitiviteit (wetenschappelijk verantwoord studeren) en via de overexcitabilities uit de theorie van positieve desintegratie (ontwikkelingsgericht en complexiteit-lievend).
• We begrijpen hoge sensitiviteit én we gaan zien, leren verbeelden, hoe sensitiviteit zich kan ontwikkelen tot prachtige persoonlijkheid, bij kan dragen aan waardevolle relaties en een hoogstbelangrijk ingrediënt is voor waardenbewuste activiteiten.
• Als fervent en inspirerend liefhebben van idealen, met oog voor de mogelijke schaduwkanten hiervan. Tevens vanuit spiritueel en existentieel oogpunt bekeken.
• Als nauwverwant aan sociale ontwikkeling edoch niet geheel overlappend.
• Als sensitiviteit binnen relaties met aanverwante perikelen, als gevoeligheid rijk aan authentieke verbindingen. Als interpersoonlijke en als intrapersoonlijke intelligentie.
• Via tal van inspirerende voorbeelden van emotioneel begaafde personen die werelden hebben gevormd en geschapen. Sommige staan in de geschiedenisboeken, anderen waren van grote invloed middels hun vaak ongeziene fijngevoeligheid en vermogen tot verbinding, de bodem voor de ander om te stralen. Wie waren en zijn de emotioneel begaafde personen die een ongewone spiegel kunnen zijn voor jouw ontwikkeling?
• Als proces van emotionele ontwikkeling, waarbinnen kwetsbaarheid ook een kwaliteit blijkt en valkuilen opzwiepers worden. We staan verzachtend en aanmoedigend stil bij eventuele angsten en gevoeligheid voor internaliseren of juist externaliseren van kwetsbaarheid.
• Via innemende voorbeelden van ‘binnenwerelden’ die onze kijk op elkaar en op de wereld positief beïnvloed hebben
• Als omgevingsgevoeligheid en als geïntensiveerde binnenwereld, als uniek aan jou en als je verbinding met anderen
• Als persoonlijk geleefde ervaring, de intense mens in ontwikkeling, die werkelijk intens wílt leven. Wat is dat eigenlijk, intens léven?
• Door emoties, gevoelens, sensaties, gedachten en verbeeldingen rechtmatig te onderscheiden en groothartig te verbinden
• Hoe haal je alles uit gevoelsbegaafdheid? Hoe honoreer je het ontwikkelpotentieel van emotionele begaafdheid? We erkennen levenskunst als het vermogen om van het 'beleven van leven' te houden.
• Wat hebben emotionele intensiteit en een verfijnd voorstellingsvermogen met creativiteit van doen? Veel, zo blijkt!
• En sowieso: via humor over humeur en grotesque genuanceerd.

 

Herken jij jezelf in beschrijvingen van hoogsensitiviteit (HSP), begaafdheid én emotionele overexcitabilty, of ben je een gevoelsintense creator, leef je om te leren en leer je gaandeweg emotioneel intens te leven? Pik je emotionele informatie regelmatig razendsnel op en werkt dit soms razendlang, toch ook terugkerend boeiend, in je beleving door? Navigeer je emotioneel door het leven en wil je je weleens omwentelen in waardering voor dit bij tijd en wijle wiebelige proces, zodoende perspectief biedend op wat er qua groei en activiteiten mogelijk is én wat er allang in je omgaat aan informatie met volle zeggenschap?

 

Je bent van harte welkom, werkelijk van harte! Inclusief je gevoeligheid voor emoties van andere deelnemers, deze wisselen we ter plekke groothartig én subtiel gewogen uit :).

 

Datum en tijden

Vrijdag 1 februari

 

Start 09:00
Einde 17:00

 

Locatie

Hart van Vathorst
Angelinapolder 3
3825 LX Amersfoort

 

Inschrijving

€ 175,35 euro inclusief BTW

Inclusief gezonde lunch, studiemateriaal (hand out, ervaringsgerichte oefeningen in de omgang met complexiteit en intensiteit, artikelen en leestips-op-maat) & eventuele nazorg via mail of telefoon

 

Maximaal aantal deelnemers: 15

 

Van de vijftien deelnemers kunnen er vijf meedoen tegen een gereduceerd tarief, te weten 75 euro incl. BTW. Heb je momenteel niet de financiële middelen om het gehele bedrag te betalen, dan bied ik je toch graag de mogelijkheid om alsnog deel te nemen en deze studiedag voor jouw zelfeducatie in te zetten.

 

Choochemleden (individuele aanmeldingen, dus geen groepskorting) krijgen 10 % korting.

 

De dag staat definitief ingepland bij aanmelding van 10 (vol-betalende) deelnemers. Uiterlijk tien dagen voorafgaand aan de sessie laat ik via mail weten of de sessie doorgang vindt.

 

Aanmelding:

via lotte@alotofcomplexity.com.

 

Vermeld daarbij graag je adresgegevens voor op de factuur en eventuele dieetwensen.

 

Als je gebruik wilt maken van de korting, vermeldt dit dan graag in de mail.

 

Neem gerust contact op (06 12 22 42 45) mocht je vragen of suggesties willen delen.

 

Deze studiedag organiseer ik ook ter waardering van achtjaar ondernemerschap en levenscoaching. De afgelopen jaren heb ik zoveel prachtig emotioneel begaafde personen leren kennen, dat het allerfijnste aan ‘t hart gaat om een studiedag aan dit thema te wijden. Met een studiedag als deze beoog ik het “ripple effect’ positief aan te wenden!

Meer informatie

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."