Ik moet jullie wat bekennen en wellicht herkennen jullie je in dat waar ik over schrijf. Sinds hoogbegaafdheid een thema is geworden in ons gezin, merk ik dat ik weinig tot niets met het woord hoogbegaafd kan. En hoe meer ik mij verdiep in de ins en outs van hoogbegaafdheid, door onder andere door lezen van boeken, opleiding bij Novilo, hoe meer ik ging worstelen met dit woord. Want in mijn ogen dekt het woord hoogbegaafdheid de lading niet, het roept iets op wat niet past, het maakt mensen anders, het sluit buiten enzovoorts. En intussen weet ik dat taal veel doet en effect heeft op het gedrag van mensen. Mijn vraag is welke invloed heeft het woord hoogbegaafd op het gedrag van mensen? Zowel gericht op de mensen die hoogbegaafd zijn als ook op de omgeving van deze mensen. Deze vraag intrigeert en zoemt in mijn achterhoofd altijd mee.

 

Een aantal maanden geleden kwamen wij als bestuur van Choochem (vereniging ter ondersteuning van hoogbegaafde christenen) bij elkaar om te brainstormen over onze visie voor de komende jaren. Zoals je wellicht begrijpt zoemde mijn vraag in mijn achterhoofd mee. Als voorzitter begon ik de vergadering met een bestaand gedichtje wat ik een klein beetje heb veranderd. Het ging zo:

 

Ik zoek een woord,
een heel nieuw woord,
een woord dat niemand kent,
een woord dat zeggen wil,
dat jij hoogbegaafd bent.

 

Een paar weken geleden luisterde ik naar een liedje geschreven door Matthijn Buwalda met de titel ‘Buitengewoon’. Toen ik dit liedje luisterde en het op mij in liet werken had ik mijn eureka moment. Ik heb een ander woord gevonden voor hoogbegaafdheid, namelijk buitengewoon. Je bent buitengewoon begaafd! Wat ik hier mooi aan vind is dat er twee polariteiten in het woord zitten buiten (dus anders) en gewoon, je bent anders dan het gemiddelde en toch gewoon. Dit woord geeft rust, geeft harmonie want het mag er beiden zijn. En er zit nog een andere lading in dit woord wat Matthijn in het refrein zo mooi bezingt. En dat raakt precies mijn verlangen voor buitengewoon begaafde mensen. Ik citeer het refrein uit dit prachtige lied:

 

Dus deel maar wie je bent
breng het naar buiten, naar buiten
Het gewone wat je hebt
breng het naar buiten, naar buiten,
Dus deel maar wie je bent
breng het naar buiten, naar buiten
Het gewone wat je hebt
breng het naar buiten, naar buiten,
Dan wordt het buitengewoon

 

Vaak zie ik hoogbegaafde kinderen en volwassenen worstelen met het naar buiten brengen van hun talenten, hun vaardigheden enzovoorts. Dit omdat ze zich zo bewust zijn anders te zijn dan de rest of omdat het in hun eigen ogen zo gewoon is en dus niet bijzonder. Uiteraard zijn er vast nog meer redenen te noemen. En in dit lied wordt de kracht zichtbaar van als je iets naar buiten brengt. Wanneer deze mensen naar buiten brengen wat er in hen is, wordt het buiten gewoon! Eerlijk is eerlijk er is moed voor nodig, kwetsbaarheid en kracht, om je naar buiten zichtbaar te maken, want wellicht moeten anderen nog wennen. Maar ik ben er van overtuigd dat als iedere hoogbegaafde naar buiten brengt, wat hij of zijn naar buiten kan brengen, het buiten vanzelf gewoon wordt om buitengewoon begaafd te zijn. En eerlijk is eerlijk wat zou de wereld er mooi uit zien als er voor iedereen een eigen unieke plek is en als iedereen naast en met elkaar kan leven! Als anders zijn gewoon wordt, omdat ieder mens uniek is en ieder mens zijn plek heeft in dit universum. Ik droom fijn verder over de mogelijke positieve invloed van dit nieuwe woord op het gedrag van mensen. En ben je nieuwsgierig naar de verder inhoud van dit lied: luister het eens na op Youtube, de rest van de tekst is bijzonder van toepassing op buitengewoon begaafde mensen.

 

En oja ik schrijf steeds over mensen die hoogbegaafd zijn, maar dat is even voor het lezersgemak, liever spreek ik van mensen met kenmerken van hoogbegaafdheid zoals het IHBV dit ook verwoord. Dat wil ik graag nog even gezegd hebben!

 

Eline van de Woestijne, Bureau Kleurrijk

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'