VO Challenge 24 mei 2018

CBO Challenge voor het Voortgezet Onderwijs
Ieder half jaar wordt er een Challenge voor intellectueel getalenteerde scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs georganiseerd. Tijdens deze Challenge staat verdieping in een specifiek onderwerp centraal: een groep van 10 tot 15 deelnemers wordt ondergedompeld in kennis en interessante vragen. Ook gaat de groep aan de slag met een uitdagende opdracht die betrekking heeft op het onderwerp. Daarbij zijn samenwerken, creativiteit en redeneervermogen van belang.

 

VO Challenge 24 mei 2018 

Thomas Bronzwaer: KIJKEN IN DE RUIMTE. LICHT-ECHO’S

 

Tijdens deze VO Challenge op donderdagmiddag 24 mei neemt promovendus Thomas Bronzwaer de deelnemers mee in de theorie over “licht-echo’s”.


Bijna alles wat we zien is eigenlijk een licht-echo. We kijken zelden rechtstreeks naar een lichtbron, zoals een lamp of de zon. Uw blik op de pagina die u nu leest is een voorbeeld van zo’n licht-echo: er valt licht op van een lichtbron, en dat licht weerkaatst vervolgens in uw ogen.

 

Zo is het ook als we de ruimte inkijken. Het meeste licht dat we zien komt niet rechtstreeks naar ons, maar gereflecteerd als een licht-echo. Die reflectie kan gaan via oppervlakken, zoals de maan of deze pagina, maar ook via volumes, zoals een wolk in de lucht, of een gaswolk in de ruimte.

 

Bij astronomische observaties moeten we daarom vaak nadenken over licht. De gevolgen zijn soms tegen-intuïtief (het lijkt bijv. soms alsof we dingen sneller dan het licht zien bewegen, dit is een soort optische illusie die door de echo wordt veroorzaakt).

 

Lesbrief

De VO Challenge is uitdagend, dus deelnemers krijgen veel nieuwe informatie. De deelnemers gaan daarmee tijdens de bijeenkomst in groepjes aan het werk. Met één of meerdere opdrachten waarbij de inhoud door de spreker wordt aangeboden en de werkwijze door het CBO, gebaseerd op de theorie van Sternberg. Na de bijeenkomst krijgt elke deelnemer (of groep van deelnemers) een lesbrief mee, met opdrachten om de stof te verwerken. Met behulp van deze lesbrief zouden deelnemers aan de VO Challenge bijvoorbeeld ook een les of presentatie kunnen voorbereiden voor hun klas.

 

Data en tijden

Donderdag 24 mei 2018 – 13:00 tot 16:00 uur.

 

Kosten

De kosten van deze Challenge bedragen €47,50.

 

Choochemleden ontvangen 10% korting. Graag op het aanmeldformulier aangeven dat u lid bent van Choochem.

 

Aanmelden kan via de website: https://cbo-nijmegen.nl/cbo-challenges/cbo-challenge-voortgezet-onderwijs/

Meer informatie

Boekrecensie

"Praktijkboek hoogbegaafdheid in psychotherapie"

Adriaan Sprey

Een praktisch boek vol handreikingen. Aanrader voor (aankomende) hulpverleners in de GGZ, psychotherapeuten en psychologen.

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."