HB020 in de OBA - MAPPING SPACE

Zaterdag 10 maart is de kick-off van de week van de hoogbegaafdheid. Op deze dag organiseert HB020 samen met de OBA weer een middag vol informatieve presentaties, inspirerende workshops en uitdagende activiteiten voor (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen, jongeren en volwassenen.

 

Hb020 in de OBA presents: Mapping Space editie #1

Dynamisch mini-festival over RUIMTE & HOOGBEGAAFDHEID

Zaterdag 10 maart 201812.00 – 17.00

OBA/Imagine IC

Bijlmerplein 393 Amsterdam

Gratis toegang

Meer info: www.hb020.nl

 

Het thema van onze events in 2018 is RUIMTE.

Ruimte kan gaan over het heelal, de planeten en sterrenstelsels. Maar ruimte kan ook gaan over de ruimte om te ontdekken, te creëren, over rust en vrijheid.


Dit mini-festival verbindt en informeert op een vernieuwende manier. Zowel het publiek als de workshopgevers zijn onderdeel van Mapping Space. Doe de hele middag mee aan leuke workshops. Bezoek de fictieve ruimtestations en breng een stukje ruimte in kaart! Jong en oud, iedereen kan meedoen. Je input wordt direct verwerkt in een interactieve audiovisuele kunstinstallatie die in real-time ter plekke ontstaat in de centrale hal van de bibliotheek. Kun je er niet bij zijn die middag? Kijk dan online mee via de livestream op www.mappingspace.org.

 

HB020 event zaterdag 10 maart

  • Kom in één van de ruimtestations en breng een stukje ruimte in kaart!
  • Kijk in de hal of online mee naar de interactieve live video installatie MAPPING SPACE
  • Bezoek de uitdagende spelactiviteiten
  • Of struin op je gemak rond op de informatiemarkt met educatieve denkspellen, hb-professionals en boekverkoop

 

Kijk hieronder voor een voorproefje van het programma.
Wij hopen je te zien op zaterdag 10 maart a.s.!

 

Hartelijke groet,

Team HB020
Rae Doornik, Mark Berger, Sarah Changoe, Muriël Kalfsvel, Bruno Emans, Femke Brand
 

Programma

Met o.a.: Zwaartekrachtwetenschapper dr. ing. Jack van Loon, Eye on Orbit, A lot of Complexity, Stichting Hoogbegaafd!, UvA Minds You, Mensa, Anna de Bruyckere, Stichting Bankhangen, RESOLF, NatuurlijkBegaafd, Het ABC, De Cateraar, Peers4Parents, Imagine IC, deDNKRS, Studio Enklaar, In Infinity Productions en Wired To Create.

 

Het volledige programma staat eind februari online: plattegrond van het programma

 

Zwaartekrachtwetenschapper dr. ing Jack van Loon – De zwaarte der dingen!
In deze dynamische presentatie staat fysiek gewicht i.e. zwaartekracht centraal. Wat voor invloed heeft deze kracht op ons leven? Wat kunnen we ermee als je gewicht weghaalt of juist vermeerdert?

 

Eye on Orbit – Handel in Sterrenstof (workshop)
Ruimtevaartspecialist Erik Laan geeft een interactieve presentatie over de toekomst van de ruimtevaart. De deelnemers aan deze workshop worden blootgesteld aan een disruptief maar realistisch toekomstscenario van ons zonnestelsel.

 

RESOLF – Rekenen met behulp van innerlijke ruimte
Net als de ruimte, zijn de getallen oneindig; er komt geen einde aan de getallenlijn. Zelf tussen de getallen 1 en 2 zijn er oneindig veel getallen!. Het getal π kent oneindig veel decimalen. Het is een mysterieus getal… maar niet te vangen in een ruimte. De Pythagoreeërs (opgericht door Pythagoras) kenden magische eigenschappen toe aan de getallen: hun motto was “alles is getal”. Het rekenspel RESOLF kent geen vaste oplossingsstrategie, zodoende appelleert dit aan je creativiteit en oplossend vermogen. ‘Innerlijke’ ruimte is nodig, om dit op te roepen, zodat een andere ingeving misschien wel tot een oplossing leidt.

 

Anna de Bruyckere – Flitspoëzie: freestyle verzen
Kun je in 20 minuten een gedicht schrijven over Een Emotie (of Een Handvol Emoties, zelfs)? Ja, dat kan! Breed voelend, vrij denkend, associërend en synthetiserend gaan we aan de slag, samen en ieder apart. De treffendste regel of het pakkendste beeld uit je gedicht zetten we ter plekke mooi op papier of we maken er een audio-opname van. Zo zal jouw stem een plaats krijgen in de Mapping Space-installatie.

 

Imagine IC – 'In dialoog over erfgoed' (workshop)
Wie bepaalt er wat erfgoed is en wat er in musea staat? In deze workshop onderzoeken we welke ruimte er is om hierover mee te beslissen. Een voorwerp staat in deze workshop centraal. Gezamenlijk staan we stil bij de vragen: welke betekenissen heeft dit voorwerp? Is het voorwerp erfgoed? Hoort het thuis in een museum? Om hier achter te komen worden deelnemers uitgenodigd om in dialoog te gaan over hun eigen gevoelens en gedachten bij het voorwerp.

 

Studio Enklaar – Virtual performance kunstinstallaties
1) Infrarood tracking en tekenen maakt gebruik van leap motion om heel precies de beweging van je handen te volgen en je zo in 3D te laten tekenen. Het effect hiervan zie je op het laptopscherm verschijnen en wordt onderdeel van de Mapping Space-installatie.
2) Lichtjes compositie gebruikt kleine zaklampjes die je richting de laptop kan schijnen om zo audio effecten te beinvloeden door de positie, grootte, en snelheid van je lampje. Hiermee bestuur je de geluiden en effecten die je terughoort.
3) Geluids-gamen is een experimentele installatie waarin we elementen van machine learning gebruiken om een gebruiker door een omgeving te laten lopen waarbij het personage bestuurd wordt door de verschillende geluiden van de gebruiker waaronder de klanken ‘Ba’,‘Fi’ en ‘Ey’.

 

In Infinity Productions – Live VJ & Infinity Games
1) Live VJ: Marie van Vollenhoven mixt live alle beeld, taal en geluid input van de workshopdeelnemers op de trap in de centrale hal en verwerkt dit in de Mappings Space-installatie.
2) Infinity Games: Live composities maken met dans, beeld. Muziek. De bezoeker draagt bij aan de compositie door het uitkiezen van de vormen, het formaat van de vormen en de positionering.

 

Wiredtocreate – Spaceavatar transform photobooth
Spaceavatar transform photobooth. Transformeer jezelf tot spaceavatar met toffe maskers en verkleedspullen, of neem je eigen verkleedspullen mee! De gemaakte foto wordt deze middag verwerkt in de Mapping Space-installatie.

 

A Lot Of Complexity – Prikkelbaar mooi: Intens veel ruimte innemen, intense ruimte geven
Hoogbegaafdheid en intensiteit worden vaak in een zucht van levendige herkenning genoemd. Hoe ziet deze intensiteit eruit, om wat voor intensiteit gaat het zoal, welke uitingsvormen zijn er? En, minstens zo belangrijk: hoe kun je als ouder, docent of coach zorgzaam en creatief omgaan met deze intensiteit? Lotte van Lith verzorgt een korte en intense workshop over de zogeheten overexcitabilities (uit de theorie van positieve desintegratie). Je gaat er geprikkeld en prikkel-lievend van weg!

 

deDNKRS – ‘Dobbel een space-uitdaging’
Er zijn verschillende denkmanieren die je nodig hebt om succesvol je intelligentie te kunnen inzetten. Het gaat dan niet om de vraag ‘Hoe slim ben jij?’, maar om de vraag ‘Hoe ben jij slim?’. Sternberg zegt dat je het meest succesvol bent als je creatief, praktisch en analytisch kunt denken. Tijdens deze workshop, die door Meike van Wegen wordt gegeven, kan je met behulp van de dobbels oefenen om verschillende denkmanieren te ontwikkelen door een ruimtevaartuig te ontwerpen.

 

UvA minds You Workshop – Workshop Mindfulness
Heb je het wel eens druk in je hoofd? Zou je het fijn vinden je aandacht er beter bij te kunnen houden of beter te leren ontspannen? Of ben je benieuwd naar wat meditatie is. Dan is mindfulness training misschien iets voor jou! Tijdens deze mindfulness workshop, die door drs. Rachel van der Meulen wordt gegeven, kun je kennismaken met wat mindfulness is door dit middels oefeningen zelf te ervaren.

 

NatuurlijkBegaafd – Ruimte voor talent
Wie ben jij, waar zit je kracht, waar word je blij van? Talent gaat schuil achter dat wat je het allerliefste doet en daar hoef je dus niet per se de beste in te zijn. Door talentgedreven te werken met kinderen, wordt hun zelfvertrouwen versterkt en hun veerkracht vergroot. Daarmee ontwikkel je op een waarderende manier het authentiek gedrag bij kinderen. Tijdens deze workshop, die door Katja van Dalen wordt gegeven, gaan we met ouders en kinderen op zoek naar ieders talent.

 

Het ABC – Welke ruimte heeft school voor onderwijsaanpassingen?
Tijdens deze kortdurende workshop gaan we met elkaar na welke onderwijsaanpassingen er mogelijk zijn voor school om tegemoet te komen aan de behoeften van de (hoog)begaafde leerlingen. Wat kun je van een school verwachten? Begrippen als compacten, verrijken, versnellen, plusgroepen, verrijkingsklassen en voltijds hoogbegaafdenonderwijs zullen de ruimte vullen, waardoor je geïnspireerd je missie weer kunt vervolgen. De workshop is zowel interessant voor ouders als leerkrachten en richt zich op het primair onderwijs.

 

Stichting Hoogbegaafd! – Jongerenhub
Stichting Hoogbegaafd! is aanwezig met een hub voor hoogbegaafde jongeren en jongvolwassenen. Dus ben je een hoogbegaafde tiener of twintiger? Kom dan langs, kom praten over van alles en nog wat, of kom met een groepje en neem je eigen spellen mee.

 

Stichting Bankhangen – Constructief Bankhangen
Middels zijn project Construcief Bankhangen voert Daan van Loon de lobby voor menselijk contact. Praat mee op zijn bank en zie de ruimte voor gezellige, leuke en interessante connecties.

 

Informatiestands
Natuurlijk Begaafd – Katja van Dalen
Peers4Parents – Desiree Houkema
Vereniging Mensa Nederland – Oscar Homan / Charlotte Hoyng

 

Stilteruimte
In de stilteruimte kun je je in stilte terugtrekken voor een moment van rust. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van de de bovenverdieping van de OBA.

 

Eten en drinken
Ruimtesnackstation door De Cateraar
Kom smullen van hartige planeten of eet je zelfversierde zoete spaceshuttle! Bij dit ruimtesnackstation is thee, koffie en limonade verkrijgbaar (gratis aangeboden door hb020 & de OBA. Op is op!).

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."