Zijn hoogbegaafden meer empathisch dan niet-hoogbegaafden?

 

Is er een verband tussen hoogbegaafdheid en empathie?

 

Aan de hand van literatuuronderzoek naar zowel empathie als hoogbegaafdheid werd verwacht dat hoogbegaafden een groter empathisch vermogen hebben dan niet-hoogbegaafden.

 

Deze hypothese kwam voort uit de bevinding dat 87% van de hoogbegaafden tevens hoogsensitief is en er een bewezen positief verband bestaat tussen hoogsensitiviteit en empathie.

 

In november 2017 hebben Sanne Kleiborn en Nellie Duisterwinkel van het Christelijk Lyceum Delft, een oproep geplaatst in de nieuwsbrief van het IHBV waarin zij (vermoedelijk) hoogbegaafden vroegen om een vragenlijst in te vullen. Dezelfde vragenlijst is ook afgenomen onder een grote groep niet-hoogbegaafden. Sanne en Nellie onderzochten of er een verband is tussen hoogbegaafdheid en empathie.

 

Op de website van het IHBV staat een artikel over het verkennende ondezoek naar het verband tussen hoogbegaafdheid en empathie: 'Verkennend onderzoek: Zijn hoogbegaafden meer empathisch dan niet-hoogbegaafden?'

 

Boekrecensie

Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?

"Te slim voor de brugklas. Wat denk je zelf?"

Janneke van Oorschot.

Verhalen van zeven slimme, heel verschillende brugklassers en hun mentor.

Aan het woord is...

Richelle de Deugd

Richelle de Deugd 

eigenaar Hobega

"Hoogbegaafden kunnen zich heel erg ‘niet begrepen’ en ‘niet gezien’ voelen (zoals ze werkelijk zijn) door mensen in hun dagelijkse omgeving."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'