Mijn hoogbegaafde kind en ik

Boekbespreking: Mijn hoogbegaafde kind & ik (Suzanne Buis)


(door Willemien Schollaart-Vogel)

 

Mijn hoogbegaafde kind & ikVeel ouders die net ontdekt hebben dat hun kind hoogbegaafd is of bezig zijn met hun zoektocht naar mogelijke hoogbegaafdheid bij hun kind, hebben behoefte aan verhalen van andere ouders. Er zijn al verschillende boeken verschenen met ervaringsverhalen over hoogbegaafdheid, maar dit boek is een goede toevoeging. Het boek leest als een roman en geeft tussen de regels door veel informatie over de opvoeding en diversiteit van hoogbegaafde kinderen. Elke hoofdstuk bevat een verhaal met een waardevolle tip, zoals: ‘De intuïtie van de ouder overstijgt alle scholen. Wees dus niet bang om voor je kind op te komen!’ en: ‘Leg je kind uit dat de school wil dat hij letterlijk kopieert wat er staat, dat hij het letterlijke antwoord uit de tekst geeft. Nadenken en doordenken kan dan weer na schooltijd.’ De verhalen zijn gebaseerd op interviews die de schrijfster met diverse ouders heeft gehouden. Suzanne Buis weet goed waar ze het over heeft, want ze is zelf hoogbegaafd en ze is moeder van twee dochters. Ze heeft er oog voor dat opvoeden van een slim kind heel leuk kan zijn, maar ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

 

De verhalen van ouders worden afgewisseld met tips van 41 deskundigen. Dit gedeelte is wat minder geslaagd vanwege de hoeveelheid. Na 20 tips heb je toch als lezer de sterke neiging om af te haken. Het was de leesbaarheid ten goede gekomen als de schrijfster deze tips had gecombineerd onder bijvoorbeeld verschillende onderwerpen. Verder is het echter een boek geworden dat ik ouders met hoogbegaafde kinderen zeker zal aanraden.

 

Suzanne Buis. Mijn hoogbegaafde kind & ik. Uitgeverij Nanda. ISBN 9789490983253. Prijs: 17,95 euro.Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.

 

Meer informatie

Boekrecensie

'Hoogsensitieve ouders'

"Hoogsensitieve ouders"

Elaine N. Aron

Een uitermate geschikt boek voor de hoogsensitieve ouder. Met veel herkenbaarheid en handreikingen hoe om te gaan met hoogsensitiviteit en opvoeden!

Aan het woord is...

Suzanne Buis

Suzanne Buis

Schrijver, droomdenker, gedachtenschenker

"Hoogbegaafdheid is een andere manier van zíjn. Dus niet alleen een hoge intelligentie; ook veel fysieke, neurofysiologische en emotionele beleving is heel anders."

Columns

Hoogbegaafdheid in de Bijbel

"God kan wat met mensen die zeer complex zijn, een groot rechtvaardigheidsgevoel bezitten, niet helemaal volgens de regels van het spel leven, de nodige vragen en opmerkingen hebben en soms gewoon tegenstribbelen, … maar uiteindelijk toch naar Hem luisteren."