Nieuwsbrief

Om u aan te melden voor de Choochem nieuwsbrief, kunt u hieronder uw naam en e-mailadres achterlaten:

 

Mijn hoogbegaafde kind en ik

Boekbespreking: Mijn hoogbegaafde kind & ik (Suzanne Buis)


(door Willemien Schollaart-Vogel)

 

Mijn hoogbegaafde kind & ikVeel ouders die net ontdekt hebben dat hun kind hoogbegaafd is of bezig zijn met hun zoektocht naar mogelijke hoogbegaafdheid bij hun kind, hebben behoefte aan verhalen van andere ouders. Er zijn al verschillende boeken verschenen met ervaringsverhalen over hoogbegaafdheid, maar dit boek is een goede toevoeging. Het boek leest als een roman en geeft tussen de regels door veel informatie over de opvoeding en diversiteit van hoogbegaafde kinderen. Elke hoofdstuk bevat een verhaal met een waardevolle tip, zoals: ‘De intuïtie van de ouder overstijgt alle scholen. Wees dus niet bang om voor je kind op te komen!’ en: ‘Leg je kind uit dat de school wil dat hij letterlijk kopieert wat er staat, dat hij het letterlijke antwoord uit de tekst geeft. Nadenken en doordenken kan dan weer na schooltijd.’ De verhalen zijn gebaseerd op interviews die de schrijfster met diverse ouders heeft gehouden. Suzanne Buis weet goed waar ze het over heeft, want ze is zelf hoogbegaafd en ze is moeder van twee dochters. Ze heeft er oog voor dat opvoeden van een slim kind heel leuk kan zijn, maar ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

 

De verhalen van ouders worden afgewisseld met tips van 41 deskundigen. Dit gedeelte is wat minder geslaagd vanwege de hoeveelheid. Na 20 tips heb je toch als lezer de sterke neiging om af te haken. Het was de leesbaarheid ten goede gekomen als de schrijfster deze tips had gecombineerd onder bijvoorbeeld verschillende onderwerpen. Verder is het echter een boek geworden dat ik ouders met hoogbegaafde kinderen zeker zal aanraden.

 

Suzanne Buis. Mijn hoogbegaafde kind & ik. Uitgeverij Nanda. ISBN 9789490983253. Prijs: 17,95 euro.Door Willemien Schollaart-Vogel. Willemien is orthopedagoge en heeft haar eigen adviesbureau Dotado. Zij richt zich op hulpvragen rond hoogbegaafdheid door middel van onderzoek en coaching.

 

Boekrecensie

de droomdenker

"De droomdenker"

Suzanne Buis

Een leuk en herkenbaar verhaal met mooie illustraties, aangevuld met vragen voor het kind. Om te lezen met je kind (vanaf ongeveer 5 jaar) of om zelf te lezen (vanaf ongeveer 7 jaar)

Aan het woord is...

Dineke van Kooten

Dineke van Kooten

Coach van hoogbegaafden

"Hoogbegaafden zijn, wanneer ze in evenwicht zijn: hoogintelligent, hoogsensitief en hoogspiritueel."

Casus

Zoon van Martin

‘Toen ik voor het eerst bij jou kwam was het alsof ik van binnen een BMW motor had maar omdat ik niet op wilde vallen, verstopte ik mezelf in een Lada carrosserie.'